Molecuul, camera, actie!

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 768

Molecuul, camera, actie!

Voor het eerst kunnen organici zien wat ze aan het doen zijn. Met een AFM-microscoop zijn moleculen voor én na een reactie in beeld gebracht, meldt Science.


Die beeldvormingstechniek, met een AFM-naald die extra fijn is gemaakt door een koolstofmonoxidemolecuul op de punt te monteren, is allang niet nieuw meer. Maar tot nu toe waren er alleen maar moleculen mee gekiekt die verder niets deden.


In overleg met AFM-expert Michael Crommie (UC Berkeley) bedacht Felix Fischer om de moleculen op een zilveroppervlak te leggen en het geheel af te koelen tot 269 graden onder nul, zodat ze netjes stil bleven liggen. Met STM-elektronenmicroscopie werden vervolgens de moleculen gelokaliseerd, waarna ze met de AFM-microscoop stuk voor stuk op atomaire schaal konden worden afgetast.


De volgende stap was om het zilver heel eventjes te verhitten tot meer dan 90 graden boven nul, net genoeg om de ringsluitingen op gang te bengen.


Waarna het geheel weer werd afgekoeld, en met de AFM gekeken werd hoe de moleculen er uit waren gaan zien. Het leverde inderdaad een paar verschillende structuren op, en het mooie is dat de plaatjes gedetailleerd genoeg zijn om de (lengte)verschillen tussen enkele, dubbele en drievoudige bindingen te kunnen herkennen.


Lees het volledige artikel


Bron: c2w.nl
Het Wetenschapsforum heeft ook een facebook pagina!

Berichten: 74

Re: Molecuul, camera, actie!

Nog meer moleculen in actie:

http://youtu.be/oSCX78-8-q0


En The Making Of:


Gebruikersavatar
Berichten: 768

Re: Molecuul, camera, actie!

Mooie aanvulling!
Het Wetenschapsforum heeft ook een facebook pagina!

Gebruikersavatar
Berichten: 10.563

Re: Molecuul, camera, actie!

Nou...het heeft er in feite niet zoveel mee te maken. Het filmpje toont géén moleculen, en het toont ook geen actie. Het filmpje is een serie opnames, en tussen iedere opname zijn een aantal atomen handmatig verplaatst over het oppervlak.


Knap gedaan, een hoop werk vooral, maar in wezen niets anders dan wat IBM ruim 30 jaar geleden al liet zien: dat je een STM ook kunt gebruiken om atomen mee te verplaatsen.
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Reageer