Springen naar inhoud

NH3 verwijderen


 • Log in om te kunnen reageren

#1

maartenvdb

  maartenvdb


 • >25 berichten
 • 32 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 02 juni 2013 - 21:41

Stel dat je een waterstroom hebt waar metaalionen inzitten en NH3
(bij een pH=4).

De vraag is hoe je deze ionen zo volledig mogelijk kan doen neerslaan.

Hierbij moet je eerst NH3 verwijderen want dit is een complexvormer en dit zal je oplosbaarheid verhogen ipv verlagen.

Maar hoe verwijder je die NH3 eerst?
Door luchtextractie gaat niet goed gaan, want NH3 is bij lage pH vooral NH4+ en dat is polair en zal niet goed in de apolaire strippingsdamp oplossen. Luchtextractie met NH3 vooral bij pH>11.

Bovendien moet je nadien best de pH opvoeren, want de meeste metaaloxiden (stel bv Cu) hebben een minimale oplosbaarheid rond een pH van 8.

Is het misschien als volgt: waterstroom veel NaOH bij doen, hierdoor is er vooral NH3 ipv NH4+, dan kan je via luchtextractie NH3 verwijderen want de pH is dan voldoende hoog. Maar er treedt al wel een beetje neerslag vorming op met Cu ionen, kan je dan nog wel luchtextractie doen?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

rwwh

  rwwh


 • >5k berichten
 • 6850 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 07 juni 2013 - 21:25

Jammer dat je geen reactie van anderen krijgt, ik denk dat dit een heel specialistisch onderwerp is. Het klinkt niet als experiment, maar als een proces wat je op experimentele schaal moet gaan uitvoeren. Heb je hier literatuur over gezocht?

Waarom denk je dat het een probleem is als er hydroxidezouten neerslaan? Was dat niet uiteindelijk je doel? Het lijkt me niet dat dit de luchtextractie van ammoniak in de weg zal zitten. Wat ga je met de luchtstroom doen? En met de neerslagen en het gezuiverde, maar zeer alkalische, water?

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures