Springen naar inhoud

Verstrooiing licht


 • Log in om te kunnen reageren

#1

jones123

  jones123


 • >25 berichten
 • 92 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 juni 2013 - 16:26

Hallo

ik heb een vraagje over waarom de atmosfeer blauw is overdag en rood kan worden 's avonds.

In mijn boek staat dat overdag het blauwe deel van het spectrum (korte golflengten) meer verstrooid worden dan de andere, waardoor de lucht blauw kleurt. Echter, 's avonds moet de zonnebundel een langere weg afleggen door de atmosfeer met dus ook een grotere verstrooiing. Er blijven dan enkel oranje/rode kleuren over omdat de korte golflengten eruit gefilterd worden.

Mijn vraag is: overdag wordt blauw verstrooid en zien we de lucht blauw. 's Avonds wordt blauw ook verstrooid samen met langere golflengten, en blijft rood over en zien we de lucht rood?

Er klopt toch iets niet in die redenering? Als blauw verstrooid wordt overdag zie je blauw. Als blauw, groen, geel verstrooid worden 's avonds waarom zien we de lucht dan niet als een mix van die kleuren in plaats van wat overblijft (rood)? Of anders waarom zien we de lucht overdag niet als een mix van geel, groen, rood (wat niet verstrooid wordt).

Hopelijk is mijn vraag duidelijk,
Bedankt

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46349 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 08 juni 2013 - 16:49

omdat altijd alle licht wordt verstrooid, maar blauw het sterkst , rood het minst sterk , en de rest er zo'n beetje navenant tussenin. Het is dus niet zo dat er "alleen rood overblijft", op zijn best procentueel wat meer dan de rest.

Staat de zon recht boven Stephaan (zie plaatje), dan valt er van lichtstralen die ruim naast Stephaan in de atmosfeer komen dus relatief meer blauw dan andere kleuren in zijn oog vanuit dat hemeldeel. De lucht lijkt blauw. (alle kleuren, wit dus,met een beetje overmaat blauw, lijkt wel of het alleen blauw is)

Staat de zon aan de horizon, dan legt het zonlicht een lange weg af door de atmosfeer voordat het in het oog van neef (die in India woont) oog kan vallen. Onderweg wordt er relatief meer blauw licht verstrooid, wat dus niet meer in neef's oog kan vallen. Het licht dat neef's oog nog bereikt bevat dus relatief veel rood, en dus lijkt het hemeldeel waar dat licht vandaan komt rood.
Maar kijkt neef bij ondergaande zon recht naar boven of van de zon weg: da's al beduidend minder rood, een betrekkelijk "normale" kleur zelfs, of eigenlijk donkerblauw. Want ook andere kleuren dringen nog steeds zover door, zodat van boven neef's hoofd nog steeds blauw licht richting je oog verstrooid kan worden.

Stephaan's oom Wubbo vliegt in zijn raket door de ruimte. Licht dat door de aarde de ruimte in wordt gestrooid bevat dus relatief veel blauw licht. Vanuit de ruimte lijkt de aarde dus blauw.

wubbo.png
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#3

Michel Uphoff

  Michel Uphoff


 • >5k berichten
 • 6245 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 08 juni 2013 - 19:15

Kijk ook even naar Walter Lewin in DWDD waarin een deel van jouw vraag wordt beantwoord.

http://www.youtube.com/watch?v=gAxH1ThwkBU

Hij vult elders aan met het ongeveer het volgende:

Van alle kleuren wordt blauw het sterkst verstrooid, wel vijf keer meer dan rood licht. Dit verschijnsel heet Rayleigh verstrooiing (klik). Dat in alle richtingen verstrooide kortgolvige licht tref je dan overdag overal in de hemel het meeste aan.

De zonsondergang kleurt de hemel rood, en de reden hiervoor is dezelfde: De stralen moeten nu een veel langere weg door de atmosfeer afleggen, het blauwe maar door de lange weg ook het groene en violette licht worden gedurende deze reis het meest verstrooid, en dus bereikt voornamelijk rood oranje en geel licht van de Zon ons oog nog.

Veranderd door Michel Uphoff, 08 juni 2013 - 20:07

Motus inter corpora relativus tantum est.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures