Springen naar inhoud

- - - - -

Vertalen binnen een taal


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 09 juni 2013 - 07:59

Een computer kan leren teksten te herschrijven. Dit is mogelijk door het te beschouwen als een vertaaltaak binnen een taal, waarbij de computer leert van voorbeelden, stelt promovendus Sander Wubben.

De promovendus paste automatische vertaaltechnologie toe op taken als het automatisch parafraseren (omschrijven), versimpelen, samenvatten en moderniseren van taal.

Computermodellen kunnen leren van de variatie die optreedt in nieuwskoppen als verschillende kranten een nieuwsbericht schrijven over dezelfde gebeurtenis. De computer leert op deze manier niet alleen synoniemen, maar ook hoe zinsdelen kunnen worden vervangen door andere zinsdelen.
Een andere taak waarvoor de computer kan worden ingezet is het automatisch simpeler maken van een tekst. Voor deze taak leerde de computer van de online encyclopedie Wikipedia. Van die encyclopedie bestaat een versimpelde variant, Simple Wikipedia. Door artikelen in de originele variant te vergelijken met de simpele variant kan de computer leren hoe je zinnen kunt versimpelen.
Ook onderzocht de wetenschapper het automatisch moderniseren van Middelnederlandse tekst door de computer te laten kijken naar moderne vertalingen van teksten zoals het verhaal 'Van den Vos Reynaerde'.


Proefschrift:
Sander Wubben: Text-to-text generation by monolingual machine translation.


Bron:
Universiteit Tilburg

Veranderd door confusie, 05 september 2013 - 21:49

Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures