Springen naar inhoud

- - - - -

Groeiende hoofdomtrek baby heeft impact op IQ


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Cura

  Cura


 • >1k berichten
 • 2966 berichten
 • VIP

Geplaatst op 23 juni 2013 - 09:36

De groei van het hoofd van een baby en de algehele gewichtstoename in de eerste maand hangen samen met het IQ op latere leeftijd, zo blijkt uit Australische onderzoek.

Baby's waarbij een een grote toename van de omtrek van het hoofd optreedt in de eerste maand na de geboorte, hebben op 6-jarige leeftijd een bovengemiddeld hoog IQ. Ook een flinke toename van het lichaamsgewicht in de eerste maand wijst op een relatief goede ontwikkeling van intellectuele capaciteiten.

Lees hier verder...(Nederlands) of hier (Engels).


Bronnen

Nu.nl
Sciencedaily
Wetenschappelijk artikel: Pediatrics

Geplaatste afbeelding
(Bron)
Small opportunities are often the beginning of great enterprises. (Demosthenes, 384 BC - 322 BC)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Fuzzwood

  Fuzzwood


 • >5k berichten
 • 11160 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 23 juni 2013 - 11:05

Groter hoofd = meer ruimte voor hersens.

#3

Cura

  Cura


 • >1k berichten
 • 2966 berichten
 • VIP

Geplaatst op 23 juni 2013 - 11:37

Groter hoofd = meer ruimte voor hersens.


Meer ruimte ja...maar meer hersenen staat niet altijd gelijk aan een hoger IQ. Als de hoeveelheid interneurale verbindingen beperkt is, of van slechte kwaliteit zijn...heb je tijdens een IQ-test niet bepaalt voordeel met veel hersenen. De aanleg van de interneurale verbindingen is van meerdere factoren afhankelijk; eten, spelen, uitdagingen krijgen etc.

Bij ratten werd aangetoond dat door voedselonthouding (dat is uiteraard wat extremer dan een slechtdrinkende baby), de denrieten werden aangedaan. (Bron) De interneurale verbindingen kunnen blijkbaar dus ook afnemen, maar dat zegt nog niet dat het hersenvolume afneemt.

In het nieuwsartikel wordt gezegd dat de omtrek van een babyhoofd een indicatie is van het hersenvolume en dat een relatief grote toename gelijk staat aan het vergroten van het hersenvolume. In zo'n vroege periode (in het artikel wordt gesproken over de eerste maand) zal het misschien wel zo opgaan omdat dan niet alleen aan het hersenvolume wordt gewerkt, maar ook aan de neuronen.

Ik ben het er dus niet mee eens dat een groter hoofd, altijd gelijk staat aan ruimte voor meer hersenen en dús een hoger IQ.
Small opportunities are often the beginning of great enterprises. (Demosthenes, 384 BC - 322 BC)

#4

Bio-Logic

  Bio-Logic


 • >100 berichten
 • 129 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 juni 2013 - 13:41

Uit herinnering was de correlatie tussen intelligentie en hersenomvang erg gering, iets van 1%. Maar een snelle groei zou kunnen duiden op hogere concentraties BDNF en andere neurotrofe signalen. En die zijn beter gecorreleerd met IQ.

Leuk feitje; Einstein had (naar het schijnt) een abnormaal groot hoofd als jong kind. Een van de redenen waarom zijn dokter suggereerde dat hij verstandelijk gehandicapt was.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures