Springen naar inhoud

dierlijke cellen en celwand • Log in om te kunnen reageren

#1

Virtue

  Virtue


 • 0 - 25 berichten
 • 14 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 25 juni 2013 - 11:48

Kan het zijn dat sommige dierlijke ééncelligen een celwand hebben?
Waardoor niet àlle dierlijke cellen geen celwand hebben?
Ik vind dit nogal verwarrend!
Want ergens heb ik ook gelezen dat dit laagje niet als celwand benoemd wordt, maar gewoon een bedekkingslaagje is.

Kan iemand me wat duidelijkheid scheppen?

Veranderd door Virtue, 25 juni 2013 - 11:57


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46334 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 26 juni 2013 - 08:47

Opmerking moderator :

Iemand die hier een handje kan toesteken?
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#3

Jeronimo

  Jeronimo


 • >250 berichten
 • 696 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 26 juni 2013 - 12:52

Over het algemeen heb ik altijd geleerd dat dierlijke cellen geen celwand hebben. Ze hebben alleen een celmembraan, wat de buitenste laag van het cytoplasma is. Het celmembraan is een dun vlies, dus waarschijnlijk is dat het 'bedekkingslaagje' wat jij bedoelt. Het celmembraan behoort niet tot de celwand.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt ;) succes!

Veranderd door Jeronimo, 26 juni 2013 - 12:53

"In biotech moet je soms dingen doen waarvan anderen zeggen dat het onmogelijk is."
Henri A. Termeer (1946-2017)


#4

Kliche

  Kliche


 • >100 berichten
 • 196 berichten
 • VIP

Geplaatst op 26 juni 2013 - 21:26

Een celwand of celmembraan is eigenlijk niks meer dan een omhulsel van het reactiemedium van water. Op dit reactiemedium is alle biochemie en daarmee het leven gebaseerd, omdat hierin gassen, ionen en niet-gasvormige (ongeladen) moleculen in kunnen oplossen. Om biochemische reacties en interacties te laten plaatsvinden in dit reaciemedium is vereist dat het volume een vast of zelf reguleerbaar gegeven is, en dat dit reactiemedium beschermd wordt tegen invloeden van buitenaf zoals verdamping, neerslag en bijmenging. De celwand en het celmembraan bieden deze bescherming en dat is dan ook hun primaire functie.

Bij organismen met een celwand om het celmembraan zie je de functionaliteit daarvan terug in de mechanische bescherming en structuur (stevigheid en vorm) die de celwand biedt. Zo krijgen planten hun vorm en voeren op die manier competitie voor zonlicht, en krijgen eencelligen bescherming van de celwand door te dienen als mechanische (stoot)barriere en geeft het extra filtratie door niet-permeabel voor grote moleculen te zijn. Door een celmembraan om te wikkelen in een extra laag, de celwand, kan tevens de intracellulaire osmotische gradiënt gehandhaafd worden.

Een celwand is overbodig bij dierlijke cellen, vanwege het overkoepelend beschermingsmechanisme van de hoornlaag. Ongetwijfeld zul je bij enkele dierlijke celsoorten een vorm van uitzondering vinden, maar een celwand staat over het algemeen niet in lijn met de functie van dierlijke organismen. Structuur en vorm krijgen wij hedendaags immers via gespecialiseerde weefseltypen en calciumcomplexen.

Bij een dierlijk organisme is voortbeweging namelijk een belangrijke factor, waarvoor fluïditeit en hoge mate van cel-cel-interactie vereist is. Bescherming via een celwand voor elke dierlijke cel is energetisch gezien erg kostbaar, bovendien vermindert daardoor de functionaliteit en fluïditeit doordat cellen zich in hun eigen compartiment (celwand) bevinden in plaats van bijvoorbeeld een weefselcompartiment waarin zij direct interactie met elkaar kunnen aangaan (door afwezigheid van een celwand ontstaat de mogelijkheid om membraanstructuren direct aan te buitenwereld te presenteren, zoals receptoren en transporters, om zo een hogere mate van cel-cel-interactie te bevorderen).

Verder is de celwand als bescherming van de enkele cel bij een dier overbodig. Bij een eencellige zal een extra barriëre de overlevingskans vergroten, evenals bij een plant omdat stevigheid en robuustheid een overlevingsvoordeel biedt tegen 'roofdieren' en het milieu. Maar bij complexe organismen als een mens is voortbeweging ook een verdediging tegen roofdieren en het milieu, en is de overleving van het organisme als geheel het belangrijkst, dient het organisme als geheel gepreserveerd te worden, en niet elke cel an sich. Het complete dierlijke organisme (en daarmee elke cel daarbinnen) wordt bij dieren beschermd dankzij de hoornlaag van dode cellen aan het oppervlak over het hele organisme (behalve de ogen). Deze hoornlaag dient icm met de rest van de huid in feite als de 'wand' om het organisme ter bescherming van ongecontroleerde invloeden van buitenaf, zoals de celwand die functie vervult bij een eencellig organisme.

Verbeteringen zijn welkom.

Veranderd door Kliche, 26 juni 2013 - 21:41Also tagged with one or more of these keywords: biologie

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures