Springen naar inhoud

Nieuwe indeling antipsychotica is nodig


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

  Wien Ee


 • >1k berichten
 • 3133 berichten
 • VIP

Geplaatst op 30 juni 2013 - 08:29

De werking en bijwerkingen van verschillende antipsychotica lopen flink uiteen. De onderverdeling in klassieke en atypische antipsychotica is niet genoeg hulp bij het maken van de juiste keuze. Dat stellen wetenschappers na onderzoek naar de middelen die bij acute schizofrenie worden ingezet.

Geplaatste afbeelding

De onderzoekers analyseerden de gegevens van 212 trials, waar meer dan 40.000 patiënten aan deelnamen. Vervolgens konden ze voor zeven verschillende uitkomsten weergeven hoe de verschillende middelen scoorden. Daaruit werd duidelijk dat het onderscheid tussen klassieke en atypische antipsychotica niet zo groot is, als tussen de 15 vergeleken middelen onderling.
Alle middelen waren effectiever dan placebo, maar de mate waarin symptomen afnamen, verschilde onderling. Clozapine werkte het beste, chloorpromazine eindigde in de laagste regionen. Clozapine deed het juist weer slecht als het ging om de bijwerkingen sedatie en gewichtstoename. Haldol gaf veruit de meeste extrapyrimidale bijwerkingen, clozapine de minste.


Lees meer:
Medisch Contact
UKMi


Wetenschappelijke publicatie:
Stefan Leucht: Comparative efficacy and tolerability of 15 antipsychotic drugs in schizophrenia: a multiple-treatments meta-analysis
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Dido

  Dido


 • >1k berichten
 • 1818 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 26 juli 2013 - 23:01

Dit terzijde van deze studie, maar als het gaat om nevenwerkingen heeft Clozapine toch wel de erg gevaarlijke bijwerking van agranulocytose (= sterke daling van een bepaald soort van de witte bloedcellen waardoor de resistentie van de persoon levensgevaarlijk afneemt):
zie oa. het farmacotherapeutisch kompas of een artikel in het Tijdschrift voor Psychiatrie.

Dido
Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

#3

anusthesist

  anusthesist


 • >5k berichten
 • 6032 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 30 juli 2013 - 02:33

Verrassende uitkomst dat Clozapine beter werkt dan Haldol. Heb met beide medicijnen veel ervaring. Haldol is prima voor acute opwinding, echter geeft het met name bij de oudere populatie extrapiramidale bijwerkingen (sterk anti-dopaminerg). Daarnaast geeft het QT-verlenging waardoor een Torsades de pointes op de loer ligt en geeft het meer risico op een maligne neurolepticasyndroom.

Clozapine doet dit een stuk minder, echter zoals Dido aangeeft kent het zeer ernstige bijwerkingen zoals de agranulocytose. Zelf schrijf ik het vaak voor en heb ik het eerlijk gezegd nog nooit gezien, maar goed. Clozapine werkt bovendien een stuk sedatiever dan Haldol, waarschijnlijk dat het daarom goed werkt bij acute opwindingstoestanden.
Nadeel is dat het niet parenteraal gegeven kan worden i.t.t. Haldol.

Zo moet je bij elke patiŽnt opnieuw de afweging maken welke het beste is. Seroquel lijkt een beetje op z'n retour is mijn
ervaring. Heb jij dat idee ook Dido?
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

#4

hetzelfde

  hetzelfde


 • 0 - 25 berichten
 • 5 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 30 juli 2013 - 05:50

Misschien moeten de mentale afwijkingenscriteria maar eens bijgesteld worden, want als meer dan de helft van de mensen aan de anti-depri zit, kunnen ze wel eens geheel gezond en normaal reageren in plaats van afwijkend gedrag vertonen. De normen en waardes zijn toe aan vernieuwing, en dan is er ook een hoop minder onderdrukking van de gevoelens nodig voor een ieder!

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures