Springen naar inhoud

Problemen met brandpunt


 • Log in om te kunnen reageren

#1

wout525

  wout525


 • 0 - 25 berichten
 • 5 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 30 juni 2013 - 11:49

Hallo sterrenkijkers!!! Ik heb een probleempje met mijn telescoop. Ik ben in het bezit van een Celestron Newtom 150mm/1000mm F7. Ik ben enige tijd geleden begonnen met de eerste stappen astrofotografie. Ik gebruik een canon EOS 300 D. Nu als ik deze aan de newton hangt zit het brandpunt net voor de spiegel van de camera, ik gebruik ook een Skywatcher 90mm refractor en heb hiermee geen problemen. Is er iemand die dit probleem ook heeft en evt een oplossing, voor mij is namelijk de volgende stap als dit niet lukt, deze te verkopen en op zoek te gaan naar een andere en dat zou ik zonde vinden. alvast bedankt voor de reactie. greetz wouter

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Michel Uphoff

  Michel Uphoff


 • >5k berichten
 • 6242 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 30 juni 2013 - 16:58

Hoe is de camera op beide telescopen gemonteerd? Stuur als het kan even een foto mee van de montage op beide apparaten.

Veranderd door Michel Uphoff, 30 juni 2013 - 16:58

Motus inter corpora relativus tantum est.

#3

wout525

  wout525


 • 0 - 25 berichten
 • 5 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 30 juni 2013 - 17:04

Hallo michel, de camera zit bevestigd rechtstreeks in de telescoop (waar ik mn oculairen ook in bevestig, weet de term er niet voor), dit is een 1/4 inch. op de canon zit een t-adapter, maar daar zit het probleem denk ik niet in. bij beide telescopen zit de camera op dezelfde manier bevestigd. hopelijk weet je er iets op

#4

Michel Uphoff

  Michel Uphoff


 • >5k berichten
 • 6242 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 30 juni 2013 - 18:44

Ik denk dat je een 1.25 inch oculairhouder bedoelt.
Probleem is dus naar ik aanneem dat je op de Newton ook met volledig ingedraaide oculairbuis niet ver genoeg naar binnen kan draaien, zodat het brandpunt niet te bereiken valt.
Alles hangt af van de bouw van die t-adapter, heb je een afbeelding of een link naar dat ding?

Mogelijk is het deze, en dan is de lengte van het ding te groot:

t-adapter.jpg

Er zijn ook ultra short t-adapters in de handel, mogelijk haal je het daarmee dan net wel. Bel eens met de mensen van Ganymedes, die weten meestal van de hoed en de rand.

Celestron heeft ook een t-adapter/Barlow combinatie (artikel 93640), waarmee je het brandpunt voldoende zou verlengen om wel op focus te komen met jouw camera:

Barlow t-adapter.jpg

Een andere mogelijkheid is het Celestron 8-24 zoomoculair (artikel 93230) te gebruiken. Dat ding heeft t-draad onder het oogkapje, en zo kan je dus dmv oculairprojectie foto's maken. Houd er wel rekening mee dat oculairprojectie voor- maar zeker ook nadelen heeft.

Veranderd door Michel Uphoff, 30 juni 2013 - 18:50

Motus inter corpora relativus tantum est.

#5

wout525

  wout525


 • 0 - 25 berichten
 • 5 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 30 juni 2013 - 18:58

Hallo Michel, wederom bedankt voor je reactie, inderdaad het probleem is dat hij niet ver genoeg de oculairhouder in kan. ik gebruik een baader nosepiece (hopelijk komt de foto door) de camera komt tot aan de oculairhouder. de opties die je hebt gegeven zijn zeker het proberen waard. wat zijn de nadelen van een zoomoculair? heb deze namelijk nog nooit gebruikt. wederom bedankt voor de antwoord.

Bijgevoegde miniaturen

 • 2458105-05.jpg

#6

Michel Uphoff

  Michel Uphoff


 • >5k berichten
 • 6242 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 30 juni 2013 - 19:31

Ah, je hebt dus zo'n korte adapter en die is al te lang. Dan blijven alleen de Barlow of het oculair met t-draad over.

Oculairprojectie heeft natuurlijk het gebruik van een aantal extra lenzen (in het oculair) als nadeel, ieder stukje glas introduceert toch wat foutjes, mogelijke spiegelingen en lichtverlies, maar belangrijker is mogelijk het volgende:

Zonder oculair en zonder lens op de camera projecteer je dus direct de focus van de spiegel op de cMOS chip van de camera. Meestal is dat geprojecteerde beeld kleiner dan de chip, en de vergroting is derhalve beperkt. Als je een 50 mm camera lens beschouwt als een 1:1 lens (geen vergroting), dan levert jouw 1 meter telescoop een vergroting van pakweg 20 keer of wat minder als niet de hele chip wordt gedekt. Zie bovenste schetsje.

Heel anders wordt dat met oculairprojectie. Het kan goed zijn, dat het geprojecteerde beeld een stuk groter is dan de cMOS chip, en dat er dus een te sterke vergroting uitrolt bij een klein beeldveld. Dat wil je bij het fotograferen van lichtzwakke objecten meestal niet hebben. Zie onderste schetsje.

projectie.jpg

Los hiervan is er dan het zoom aspect van dat oculair. Mooi en handig, maar de precisie die een vast oculair heeft wordt meestal niet gehaald. Ook zo'n redelijk zwaar apparaat als een dlsr aan een verstelbaar oculair schroeven is niet optimaal.

Anderzijds kan je, omdat het een zoom oculair is, mogelijk de vergroting optimaliseren zodat het gehele chipoppervlak wordt gebruikt. Of dat kan, is nu niet te zeggen, dat hangt van de vergroting, de afstand tussen de ooglens van het oculair tot- en de afmetingen van de cMOS chip af.

Veranderd door Michel Uphoff, 01 juli 2013 - 21:09

Motus inter corpora relativus tantum est.

#7

wout525

  wout525


 • 0 - 25 berichten
 • 5 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 30 juni 2013 - 19:35

Erg duidelijk uitgelegd !!! Maar denk dat het proberen waard is. ondervinden = weten.... En anders eens op zoek naar een goede foto-newton. harstikke bedankt michel

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures