Springen naar inhoud

Natuurkunde opdracht virtueel beeld tekenen • Log in om te kunnen reageren

#1

robin5496

  robin5496


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 03 juli 2013 - 16:59

Hoi,

Snapt iemand deze opdracht misschien want ik kan er echt niet uitkomen en ik heb ook geen idee wat ik moet doen, dus als iemand een hint heeft zou heel fijn zijn.

Opdracht:

Een glazen plaat van 3,50 cm dik en een brekingsindex van n = 1,55 wordt boven een bladzijde van een boek gehouden. De plaat heeft twee parallelle zijdes en is dus overal even dik. De bladzijde ligt horizontaal en de plaat bevindt zich 6,00 cm boven de bladzijde.

Waar wordt het beeld van de bladzijde gevormd? Bedenk hierbij dat dit een virtueel beeld is waarbij alle lichtstralen die van 1 voorwerpspunt, van 1 beeldpunt lijken te komen. Maak een nette tekening van de situatie waarbij je ook een aantal lichtstralen tekent.

Veranderd door robin5496, 03 juli 2013 - 17:00


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Safe

  Safe


 • >5k berichten
 • 10033 berichten
 • Pluimdrager

Geplaatst op 03 juli 2013 - 17:34

Wat gebeurt er met een lichtstraal die loodrecht op de plaat invalt en door de blz wordt teruggekaatst?
Idem met een lichtstraal die onder een hoek van 10 graden met de normaal invalt ... ?

#3

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46339 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 03 juli 2013 - 19:18

ik heb ook geen idee wat ik moet doen, dus als iemand een hint heeft zou heel fijn zijn.


Heb je wél een idee hoe je het virtuele beeld construeert dat wordt veroorzaakt als je door een holle lens kijkt?
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#4

appelbloesem

  appelbloesem


 • 0 - 25 berichten
 • 14 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 05 juli 2013 - 02:50

Dag Robin5496,
Bestaat het gezochte virtuele beeldpunt wel zoals in algemene zin gesteld in de opdracht?
Neem bij voorbeeld alle lichtstralen vanuit één punt van de bladzijde die de onderzijde van het glas onder dezelfde hoek van inval treffen, bij voorbeeld 10°. Deze lichtstralen lopen langs een kegeloppervlak vanaf het boek naar het glas. Kijkt het oog van boven het glas omlaag, dan lijken deze lichtstralen inderdaad te komen uit hetzelfde virtuele beeldpunt B1 tussen boek en glas. Maar nemen we nu de lichtstralen die het glas treffen onder een hoek van inval van 15º, dan ljken deze te vertrekken vanuit een ander beeldpunt B2 tussen het boek en het glas. Er is geen uniek beeldpunt B voor álle lichtstralen die vertrekken vanuit één punt van de bladzijde.
De vlakke plaat glas kan wel een virtuele spiegelbeeld vormen (waar?), maar geen virtueel beeld zoals een bolle of holle lens dat kan.
Groeten,
Jaap Koole

#5

Anton_v_U

  Anton_v_U


 • >1k berichten
 • 1620 berichten
 • Validating

Geplaatst op 08 juli 2013 - 00:42

Hint 1) Er is sprake van een virtueel beeld als de lichtstralen die afkomstig zijn van 1 punt A van het voorwerp voor de waarnemer uit een ander punt: A' lijken te komen terwijl er helemaal geen lichtstralen in dat punt A' samenkomen. Ons oog ziet immers de stralen vanuit de richting van waaruit ze op ons netvlies komen. A' is het virtuele beeldpunt van A.

Terzijde: begrijp je waarom dit een virtueel beeldpunt wordt genoemd? Wat is het verschil met een reëel beeldpunt?

Hint 2) Construeer lichtstralen door het glas heen die vanuit het voorwerp (lucht -> glas en glas -> lucht) onder verschillende hoeken vanuit 1 punt van het voorwerp vertrekken. Stel vast vanuit welk punt deze stralen lijken te vertrekken als je aan de andere kant van de glasplaat kijkt, door de stralen met stippellijntjes te verlengen door de glasplaat heen. Herhaal dit voor een paar andere punten van het voorwerp.

De stippellijntjes van verschillende stralen die vanuit 1 punt van het voorwerp in je oog komen snijden in een (ander) punt onder de glasplaat. Gebruik hint 1 om je conclusie te trekken over de betekenis van zo'n snijpunt. Kijk naar het beeld van verschillende voorwerpspunten en trek de redenering door naar het beeld van de bladzijde.


Also tagged with one or more of these keywords: natuurkunde

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures