Springen naar inhoud

stoommachines: waarom niet het Aeolipile mechanisme?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Maartendj

  Maartendj


 • 0 - 25 berichten
 • 20 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 06 juli 2013 - 12:56

De eerste stoommachine ooit was waarschijnlijk de Aeolipile, gebouwd door Heron van Alexandrië in de Griekse oudheid. Het werkt als volgt: Water in een reservoir wordt verwarmd waarbij het gaat uitzetten (vooral voorbij het kookpunt). De druk op het reservoir door het uitzetten wordt omgezet in kinetische energie door twee openingen aan weerskanten van een soort vliegwiel, die beiden stoom vrijlaten (in tegenovergestelde richtingen t.o.v. elkaar). Volgens de derde wet van Newton gaat het vliegwiel draaien. Mijn vraag is: wat maakte de mechanismen met zuigers efficiënter dan dit mechanisme? Het mechanisme van de Aeolipile had een constante stroom, terwijl de zuigers in pulsen werkten (minder efficiënt). Bovendien heeft de Aelolipile veel meer overeenkomsten met de moderne, meest efficiënte vorm: stoomturbines.

hier een filmpje ter toelichting van de werking v.d. Aerolipile:

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 9932 berichten
 • VIP

Geplaatst op 06 juli 2013 - 14:14

Ik denk dat het probleem is dat deze machine helemaal zo efficient niet is. Draaien doet het wel, maar de kracht erop is afhankelijk van de snelheid waarmee stoom uit de gaatjes komt. Bovendien doet die stoom geen enkele arbeid meer, maar condenseert gewoon ergens in de lucht.

Juist met het condenseren van stoom is veel energie gemoeid.
Victory through technology

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures