Springen naar inhoud

- - - - -

scheikundigen maken een cel na


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 07 juli 2013 - 09:12

Al het leven bestaat uit cellen, maar hoe de eerste cel is ontstaan, is een raadsel. De oplossing van dat raadsel is een stapje dichterbij, nu scheikundigen hebben ontdekt dat moleculen spontaan bij elkaar gaan zitten als je ze in een zoutoplossing stopt. Zij vormen een soort cel, zonder dat er een celwand nodig is.

Het lijkt erg op de vraag van de kip en het ei: wat was er eerder, de celinhoud of de celwand? Want een celwand ontstaat uit celinhoud en celinhoud is er niet zonder wand.
Chemici hebben nu aangetoond dat de celinhoud toch kan bestaan zonder een celwand.

20130702_cel_namaken.jpg
Boven: In druppeltjes van de oplossing met lage zoutconcentratie zijn de moleculen gelijk verdeeld. Onder: Bij een hogere zoutconcentratie gaan de moleculen bij elkaar zitten (donkere vlekken) en vormen zo een soort cellen.


Zoute soep met moleculen
De onderzoekers bekeken een zoutoplossing met daarin de werkzame biomoleculen die normaal in een cel opgesloten zitten: DNA, RNA, enzymen, eiwitten. Toen het onderzoeksteam de zoutconcentratie verhoogde tot iets dat lijkt op oceaanwater, zagen ze tot hun verrassing dat de biomoleculen als vanzelf bij elkaar gaan zitten, als oliedrupjes in een vinaigrette. Zonder dat er een celwand is, maken ze toch een soort cel.


Bron / lees meer:
Universiteit Nijmegen


Wetenschappelijke publicatie:
Ekaterina Sokolova, et al.: Enhanced transcription rates in membrane-free protocells formed by coacervation of cell lysate
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures