waarom geen "kernraketten"

Moderators: Michel Uphoff, jkien

Reageer
Berichten: 20

waarom geen "kernraketten"

Er zijn verschillende soorten manieren om energie te winnen. Met chemische reacties zoals verbrandingen verkrijg je de energie die in atoombindingen zat, met kernsplijting en kernfusie wordt een deel van de massa van deeltjes in energie omgezet en in een antimateriemotor wordt de gehele massa omgezet in energie. Moderne (draag)raketten maken gebruik van chemische reacties, zoals de oxidatie van waterstof. In science-fiction wordt gesproken over antimateriemotoren, maar nooit heb ik gehoord van de stap ertussen: een raket of ander ruimtevaartuig op kernsplijting/fusie. Het probleem kan niet zijn dat de explosieve kracht te groot is voor de explosiekamer, in een antimateriemotor zou dit namelijk een nog veel groter probleem zijn. Dus: waarom geen "kernraketten"?

Berichten: 12.262

Re: waarom geen "kernraketten"

Het bestaat https://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_thermal_rocket :)

Potentieel nadeel: als zo'n ding ontploft geeft dat behoorlijk vervelender rommel dan wanneer een conventionele raket ontploft. En gezien het percentage lanceringen waarbij het voertuig uit elkaar knalt voordat het de dampkring verlaten heeft lijkt het me voorlopig geen heel goed plan.
Victory through technology

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: waarom geen "kernraketten"

Er zijn ruimtesondes die hun elektriciteit krijgen uit kernenergie, en zo'n nucleaire energiebron is ook in staat een ionenaandrijving van energie te voorzien.

Lanceren gebeurt dan nog met een conventionele raket, en de ionenaandrijving wordt dan geactiveerd voor de langdurige rit naar verre bestemmingen.

Berichten: 12.262

Re: waarom geen "kernraketten"

Uiteraard, en er worden ook radiothermal generators gebruikt in de ruimtevaart, maar dat zijn toch een stuk kleinere reactortjes dan wat je nodig hebt om een flinke massa in een baan rond de aarde te krijgen.

Bovendien zitten ze in de payload sectie, en vallen ze min of meer intact naar beneden als de draagraket zou ontploffen.
Victory through technology

Reageer