Springen naar inhoud

- - - - -

85.000 bruinvissen in de Nederlandse Noordzee


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 14 juli 2013 - 07:59

Tot voor kort wist niemand precies hoeveel bruinvissen er in het Nederlandse deel van de Noordzee zwemmen. Onderzoekers deden tellingen vanuit vliegtuigen. Hierdoor weten we nu dat meer dan 85.000 van deze kleine tandwalvissen voorkomen in het Nederlandse deel van de Noordzee. Dat aantal komt overeen met bijna de helft van alle bruinvissen in de hele zuidelijke Noordzee!

Geplaatste afbeelding

Vliegtuigtellingen
In juli 2010, oktober/november 2010 en maart 2011 werden vliegtuigtellingen langs vooraf ontworpen track lines uitgevoerd.
De hoogste aantallen, 85.572 stuks, werden in maart 2011 gevonden, hetgeen ongeveer drie keer zo veel is als in juli 2010, 25.998 stuks, en in oktober/november 2010, 29.963 stuks. Het verspreidingspatroon verschilde per telperiode, maar gedurende alle telperioden was een strook met hogere dichtheden aanwezig tussen de Bruine Bank en de Borkumse Stenen.

Kalfjes
In juli werden kalfjes gezien, hetgeen een indicatie vormt dat bruinvissen zich in Nederlandse wateren voortplanten.

Geplaatste afbeelding

Bruinvis komt steeds vaker voor
Tussen de jaren '50 en '80 van de vorige eeuw ging het erg slecht met de bruinvis. In alle kustgebieden van de zuidelijke Noordzee waren ze bijna verdwenen. Maar sinds de jaren ’90 worden weer regelmatig bruinvissen gezien. Echter, de nu gevonden hoge dichtheden leiden potentieel tot een toename in conflicten met menselijke activiteiten, waarvoor het instellen van beleidsmaatregelen urgent wordt.


Wetenschappelijke publicatie:
Steve C.V. Geelhoed, et al.: Abundance of harbour porpoises (Phocoena phocoena) on the Dutch Continental Shelf, aerial surveys in July 2010-March 2011


Bron:
Imares
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures