Springen naar inhoud

- - - - -

Stamcel DNA uniek gevouwen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3134 berichten
  • VIP

Geplaatst op 28 juli 2013 - 09:26

Wetenschappers hebben ontdekt dat DNA in embryonale stamcellen op een unieke manier is gevouwen. DNA strengen zijn zo gevouwen dat alle ‘stamcelgenen’ dicht bij elkaar zitten.

Verantwoordelijk voor de speciale DNA-vouwing in embryonale stamcellen zijn de zogenaamde stamcel-factoren. Dit zijn eiwitten die uniek zijn voor stamcellen en waarmee ook gewone cellen geherprogrammeerd kunnen worden tot stamcellen. Zonder deze eiwitten verliezen de stamcellen hun unieke DNA-vouwing.
“We weten niet precies wat het betekent dat deze genen zo dicht bij elkaar moeten zitten”, vertelt de onderzoeker. “Maar het is natuurlijk heel waarschijnlijk dat op deze manier de stamcelgenen beter en stabieler afgelezen kunnen worden. Het maakt stamcellen robuuster.”
De ontdekking betekent dat de driedimensionale organisatie van DNA-strengen belangrijk is. Vroeger dacht men dat alleen de volgorde van de genetische letters in het DNA belangrijk was. Maar kennelijk is het voor genen met een vergelijkbare functie van belang om letterlijk dicht bij elkaar te zitten.


Bron, lees meer:
Universiteit Utrecht


Wetenschappelijke publicatie:
Elzo de Wit, et al.: The pluripotent genome in three dimensions is shaped around pluripotency factors

Veranderd door confusie, 28 juli 2013 - 10:22

Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures