Springen naar inhoud

- - - - -

Oudste horloge Vlaams fabrikaat


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 28 juli 2013 - 10:21

Een in april in Zutphen opgegraven kwadrant (quandrans) uit ongeveer 1300 is vrijwel zeker in Vlaanderen gemaakt en gebruikt.


Geplaatste afbeelding

Zink
De metaalsamenstelling van de messinglegering is vergeleken met andere laatmiddeleeuwse kwadranten. Daaruit blijkt dat het Zutphense instrument een ‘continentale’ (dus een niet-Engelse) samenstelling heeft, waarin zink als toegevoegd element opvalt. Zink werd in de middeleeuwen ten behoeve van de messingproductie in de Belgische Voerstreek gewonnen.

Navigatie-instrument
Voor een tijdmeting is het kwadrant alleen nauwkeurig op de 51e breedtegraad. Op die lijn liggen Zuid Engeland en Vlaanderen. Het feit dat het kwadrant vooral ook een navigatie-instrument was, maakt dat de herkomst in het kustgebied gezocht moet worden. Naast het bepalen van de tijd kon het kwadrant ook gebruikt worden om te navigeren tussen de 51e en 63e breedtegraad. Dit is precies het Hanzegebied tussen Zuid-Vlaanderen tot iets boven Bergen (Noorwegen). Zutphense kooplieden voeren rond 1300 frequent naar Vlaanderen, Noord-Engeland, Bergen en de Oostzeesteden. Vermoedelijk kocht een Zutphense Hanzekoopman het instrument in een Vlaamse handelsstad. Een kwadrant was voor de grote oversteken over zee, zoals naar Noord Engeland en Bergen een onmisbaar hulpmiddel.

Zutphense kwadrant
Kwadranten zijn tegenwoordig uiterst zeldzaam. Het Zutphense exemplaar geldt als het oudste dat in christelijk Europa bekend is. Dergelijke uitvindingen en de achterliggende mathematische kennis sijpelde vanuit de Arabische wereld maar langzaam door naar het christelijke noorden.


Bron, lees meer:
Oudste horloge van Noord-Europa gevonden
Wikipedia (quadrans)
Vlaams fabrikaat
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures