Ik ben bezig met een thuisstudie voor scheikunde en ik kom er even niet uit.
Sulfieten werden vroeger gebruikt als conserveringsmiddel voor gehakt. Tegenwoordig is dat verboden. Men onderzoekt gehakt op de aanwezigheid van sulfiet met behulp van de "loodethanoaat-magnesium-methode". Men schudt een hoeveelheid gehakt in een erlenmeyer met water. Daarna voegt men stukjes magnesium toe en zuurt men aan. Als er sulfiet aanwezig is, treedt de volgende reactie op:
SO32- + 3 Mg + 8 H+ ------> H2S + 3 Mg2+ + 3 H2O
a. Leg uit of deze reactie een redoxreactie is.
Mijn antwoord:
3 Mg(s) ---> 3 Mg2+ + 6 e-
Bij redoxreacties staat de ene stof (=de reductor) elektronen af aan een andere stof (=oxidator) en dat is in deze reactie het geval.
Klopt dit?
Men houdt vervolgens een stukje papier eerst in een (kleurloze) loodethanoaatoplossing en daarna boven de erlenmeyer. Zwartkleuring van het papier wijst op de aanwezigheid van sulfiet in het gehakt.
b. Geef de naam van de zwarte stof die dan op het papiertje onstaan is.
Mijn antwoord:
In het stukje papier is Loodethanoaat, Pb(CH3COO)2,getrokken. Het wordt boven de erlenmeyer gehouden, dus er wordt een bepaalde reactie uitgelokt. Het gas H2S ontsnapt uit de erlenmeyer. De Pb2+-ionen reageren met de S2--ionen tot PbS en dat veroorzaakt de zwarte kleur.
De naam van de zwarte stof is Loodsulfide of Galeniet.
Als geen sulfiet in het gehakt aanwezig is, treedt toch gasontwikkeling op in de erlenmeyer.
c. Leg dit uit.
Mijn antwoord:
Als er geen sulfiet in het gehakt aanwezig is, dan kunnen er geen S2--ionen reageren met H2en ontstaat er geen H2S, maar er ontstaat wel H2 (diwaterstof) en dat is ook een gas. 2 H+ + 2 e- ---> H2(g)
Wie kan mij vertellen of ik op de goede weg ben en waar mijn fouten zitten?
Alvast bedankt!!!