[scheikunde] Sulfiet aantonen in gehakt

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Berichten: 81

Sulfiet aantonen in gehakt

Hallo allemaal,

Ik ben bezig met een thuisstudie voor scheikunde en ik kom er even niet uit.

Sulfieten werden vroeger gebruikt als conserveringsmiddel voor gehakt. Tegenwoordig is dat verboden. Men onderzoekt gehakt op de aanwezigheid van sulfiet met behulp van de "loodethanoaat-magnesium-methode". Men schudt een hoeveelheid gehakt in een erlenmeyer met water. Daarna voegt men stukjes magnesium toe en zuurt men aan. Als er sulfiet aanwezig is, treedt de volgende reactie op:

SO32- + 3 Mg + 8 H+ ------> H2S + 3 Mg2+ + 3 H2O

a. Leg uit of deze reactie een redoxreactie is.

Mijn antwoord:


Magnesium is in dit geval de reductor: elk ongeladen Mg-atoom staat twee elektronen af en wordt een ion Mg2+:

3 Mg(s) ---> 3 Mg2+ + 6 e-
Deze 6 elektronen gaan naar de oxidator H+(aq). Als 2 H+-ionen twee elektronen opnemen, ontstaat een ongeladen H2-atoom. In dit geval hebben we 6 elektronen en ontstaan er dus 3 H2-atomen:
6 H+ + 6 e- ---> 3 H2(g)
SO32- splitst zich in water in S2- ionen en O3-ionen. In deze reactie reageert 3 H2 met de O3 tot 3 H2O moleculen en S2- reageert met de overgebleven 2 H+ ionen tot H2S.

Bij redoxreacties staat de ene stof (=de reductor) elektronen af aan een andere stof (=oxidator) en dat is in deze reactie het geval.

Klopt dit?

Men houdt vervolgens een stukje papier eerst in een (kleurloze) loodethanoaatoplossing en daarna boven de erlenmeyer. Zwartkleuring van het papier wijst op de aanwezigheid van sulfiet in het gehakt.

b. Geef de naam van de zwarte stof die dan op het papiertje onstaan is.

Mijn antwoord:

In het stukje papier is Loodethanoaat, Pb(CH3COO)2,getrokken. Het wordt boven de erlenmeyer gehouden, dus er wordt een bepaalde reactie uitgelokt. Het gas H2S ontsnapt uit de erlenmeyer. De Pb2+-ionen reageren met de S2--ionen tot PbS en dat veroorzaakt de zwarte kleur.

De naam van de zwarte stof is Loodsulfide of Galeniet.

Als geen sulfiet in het gehakt aanwezig is, treedt toch gasontwikkeling op in de erlenmeyer.

c. Leg dit uit.

Mijn antwoord:

Als er geen sulfiet in het gehakt aanwezig is, dan kunnen er geen S2--ionen reageren met H2en ontstaat er geen H2S, maar er ontstaat wel H2 (diwaterstof) en dat is ook een gas. 2 H+ + 2 e- ---> H2(g)

Wie kan mij vertellen of ik op de goede weg ben en waar mijn fouten zitten?

Alvast bedankt!!!

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 2.722

Re: Sulfiet aantonen in gehakt

3 Mg(s) ---> 3 Mg2+ + 6 e-
Dat is goed.
6 H+ + 6 e- ---> 3 H2(g)
Dit is op zich goed maar in de gegeven reactievergelijking komt waterstofgas niet voor.

Welk deeltje verandert in de gegeven reactievergelijking van oxidatietoestand en neemt elektronen op?
SO32- splitst zich in water in S2- ionen en O3-ionen.
Geheel onjuist. Het sulfiet-ion is niet opgebouwd uit ionen.
. Geef de naam van de zwarte stof die dan op het papiertje onstaan is.
Loodsulfide is goed.

Berichten: 81

Re: Sulfiet aantonen in gehakt

Margriet schreef: wo 07 aug 2013, 15:41
Dit is op zich goed maar in de gegeven reactievergelijking komt waterstofgas niet voor.

Welk deeltje verandert in de gegeven reactievergelijking van oxidatietoestand en neemt elektronen op?
SO32-

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 2.722

Re: Sulfiet aantonen in gehakt

Sulfiet, SO32- is hier de reductor die elektronen opneemt.

Maar wat is nu de oxidatietoestand (niet te verwarren met ionlading! ) van S in SO32- en van S in H2S ?

Berichten: 81

Re: Sulfiet aantonen in gehakt

Margriet schreef: wo 07 aug 2013, 15:52
Sulfiet, SO32- is hier de reductor die elektronen opneemt.

Maar wat is nu de oxidatietoestand (niet te verwarren met ionlading! ) van S in SO32- en van S in H2S ?
De oxidatietoestand van S is S2-

Reductor: 3 Mg(s) ---> 3 Mg2+ + 6 e-

Oxidator: O3(g) + 2 H+ + 2 e- ------> H2O(l) + O2

3 O3(g) + 6 H+ + 6 e- ------> 3 H2O(l) + 3 O2

Oxidator: S(s) + 2 H+ + 2 e- ------> H2S(g)

Je kunt 3 O2 links en rechts schrappen. Dan hou je over:

SO32- + 3 Mg + 8 H+ ------> H2S + 3 Mg2+ + 3 H2O

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: Sulfiet aantonen in gehakt

Waar komt het vaste zwavel ineens vandaan? Zou je nogmaals een poging willen doen de oxidatietoestand van S in sulfiet te geven?

Berichten: 81

Re: Sulfiet aantonen in gehakt

Fuzzwood schreef: wo 07 aug 2013, 16:46
Waar komt het vaste zwavel ineens vandaan? Zou je nogmaals een poging willen doen de oxidatietoestand van S in sulfiet te geven?


De oxidatietoestand van S in SO32- is 6+en van S in H2S is 2-

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 2.722

Re: Sulfiet aantonen in gehakt

Het oxidatiegetal van S in sulfiet is niet +6.

Probeer eens het oxidatiegetal van S in Na2SO3 te bepalen.

Berichten: 81

Re: Sulfiet aantonen in gehakt

Margriet schreef: wo 07 aug 2013, 17:49
Het oxidatiegetal van S in sulfiet is niet +6.

Probeer eens het oxidatiegetal van S in Na2SO3 te bepalen.
Na2SO3 = neutraal2 N+ + S+4 + 3 O-2

SO32-= negatief geladen S+4 + 3 O-2

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 2.722

Re: Sulfiet aantonen in gehakt

Ja, dat is goed.

Dus voor de pijl: de oxidatietoestand van S in SO32- is +4 .

Na de pijl de oxidatietoestand van S in H2S is -2.

Hoeveel elektronen heeft S dan opgenomen? En stel dan nu eens de oxidator halfreactie op.

Berichten: 81

Re: Sulfiet aantonen in gehakt

Margriet schreef: wo 07 aug 2013, 18:25
Dus voor de pijl: de oxidatietoestand van S in SO32- is +4 .

Na de pijl de oxidatietoestand van S in H2S is -2.

Hoeveel elektronen heeft S dan opgenomen? En stel dan nu eens de oxidator halfreactie op.
S heeft 6 elektronen opgenomen.

Reductor: 3 Mg(s) ---> 3 Mg2+ + 6 e-

Oxidator: SO32-+ 8 H++ 6 e----> H2S + 3 H2O

SO32- + 3 Mg + 8 H+ ------> H2S + 3 Mg2+ + 3 H2O

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 2.722

Re: Sulfiet aantonen in gehakt

Ja, dat is goed.

In deze reactievergelijking is SO32- dus de oxidator.

Er staat nog een oxidator links van de pijl.

Welke oxidator is dat?

Berichten: 81

Re: Sulfiet aantonen in gehakt

Margriet schreef: wo 07 aug 2013, 19:04
Er staat nog een oxidator links van de pijl.

Welke oxidator is dat?
H+

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 2.722

Re: Sulfiet aantonen in gehakt

Welk gas ontstaat er nu als deze oxidator reageert met de reductor Mg ?

Stel ook hiervoor de reactievergelijking op.

Berichten: 81

Re: Sulfiet aantonen in gehakt

Reductor: 3 Mg(s) ---> 3 Mg2+ + 6 e-

Oxidator: 2 H+ + 2 e- ---> H2(g)

6 H+ + 6 e- ---> 3 H2(g)

3 Mg(s) + 6 H+(aq) ---> 3 Mg2+(aq) + 3 H2(g)

Het gas waterstofgas ontstaat.

Reageer