Springen naar inhoud

* * * * - 1 stemmen

IJs veroorzaakte dubbellaagse kraters op Mars


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

  Wien Ee


 • >1k berichten
 • 3133 berichten
 • VIP

Geplaatst op 07 augustus 2013 - 19:26

Geologen hebben ontdekt hoe mysterieuze dubbellaagse kraters op Mars zijn ontstaan. Ze denken dat Mars ten tijde van de meteorietinslagen bedekt was met een dikke laag ijs.

Geplaatste afbeelding


De tweede puinlaag rond de kraters zou bestaan uit materiaal dat langs de ijzige steile kraterwand omlaag schoof. Dubbellaagse ejecta-kraters zijn, net als andere kraters, omringd door puin dat bij de inslag van een meteoroïde is opgeworpen. Maar in hun geval bestaat die puinkrans uit twee afzonderlijke lagen: een omvangrijke buitenlaag met een kleinere binnenlaag daarbovenop. Tot nu toe was onduidelijk waarom er rond deze kraters een dubbele puinlaag ligt. Maar volgens geologen komt dat doordat het gebied waar de kraters zijn aangetroffen in sommige perioden met een ongeveer vijftig meter dikke ijslaag was bedekt. Bij een inslag zou dan in eerste instantie het gebruikelijke puin over het omringende ijs zijn verspreid. Omdat ijs glad is, zou het materiaal echter niet overal zijn blijven liggen: vanaf de steilste delen van de kraterwand gleed het omlaag en vormde een tweede puinlaag.


Bron, lees meer:
Astronieuws
Brown University


Wetenschappelijke publicatie:
David K. Weiss and James W. Head: Formation of double-layered ejecta craters on Mars: A glacial substrate model
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

HenriWestland

  HenriWestland


 • 0 - 25 berichten
 • 5 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 29 september 2013 - 19:42

Waar is het ijs gebleven? En wat moet de temperatuur op Mars dan wel ooit zijn geweest? En wat is de huidige temperatuur.

#3

Michel Uphoff

  Michel Uphoff


 • >5k berichten
 • 6243 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 30 september 2013 - 00:36

Veel ijs zit in permafrost opgesloten. De marsbodem bevat volgens de laatste metingen van Curiosity zelfs bij de evenaar aan het oppervlak nog 2% water. Op de polen zal dit meer zijn, daar zijn grote ijskappen aanwezig.

De temperatuur van Mars is in het begin, zoals ook bij de Aarde het geval was, erg hoog geweest.
Daarna is de planeet afgekoeld, en er is waarschijnlijk meer dan 3 miljard jaar geleden een periode geweest waarin er langduriger stromend water en een redelijk dikke atmosfeer aanwezig waren.
Die atmosfeer is langzaam de ruimte in verdwenen en daarmee het broeikaseffect, waardoor het planeetoppervlak kouder werd.

De temperatuur nu varieert nogal van pool tot evenaar en van zomer tot winter. Op zijn warmst (rond het middaguur in de zomer aan de evenaar) zo'n 25 graden Celsius, en 's nachts in hartje winter kan het wel 130 graden onder nul worden.

Dit schemaatje uit de publicatie geeft het ontstaan van de dubbele lagen vrij duidelijk weer. (Klik op afbeelding voor grotere weergave):

Double layered ejecta Mars craters.gif
Bron: David K. Weiss, James W. Head
Motus inter corpora relativus tantum est.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures