Springen naar inhoud

Onderkoelde vloeistof


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Odk1992

  Odk1992


 • 0 - 25 berichten
 • 7 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 08 augustus 2013 - 17:26

Zou iemand mij kunnen helpen ivm mijn vragen over een onderkoelde vloeistof? Wikipedia zegt dat het een toestand is waarbij de stof vloeibaar is (maar ziet er vast uit) op een temperatuur waarbij deze vast hoort te zijn. Hieruit leid ik dus af dat dit voorkomt wanneer de temperatuur van de stof lager is dan de Tsmelt maar hoger dan glastransitietemperatuur, is dit correct?
En ook, komt dit telkens voor als je een stof afkoelt of enkel wanneer je deze snel afkoelt?
Is het dan een toestand die voorkomt wanneer de stof overgaat van vloeibaar naar amorf?

Groetjes en bedankt!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Marko

  Marko


 • >5k berichten
 • 9133 berichten
 • VIP

Geplaatst op 08 augustus 2013 - 20:22

Je conclusies zijn juist. In het gebied tussen de glasoverganstemperatuur (Tg) en de smelttemperatuur ™ spreken we van een onderkoelde vloeistof.

Een vloeistof kan een temperatuur hebben die lager ligt dan het smeltpunt, maar dan toch niet kristalliseren. Voor kristallisatie is een bepaalde activeringsenergie nodig, d.w.z. er moeten nuclei gevormd worden waarop het kristal kan vormen. Als die nuclei er niet zijn, treedt kristallisatie ook niet op.

Dit zie je heel vaak bij polymeren. Omdat polymeren uit ontzettend lange en onhandig opgefrommelde kluwens bestaan in de smelt, is het bijna onmogelijk om ze te laten kristalliseren - voor de kristallisatie moeten ze immers netjes recht naast elkaar gaan liggen. De ketens blijven daardoor een deel van hun beweeglijkheid houden, bij een temperatuur die lager ligt dan waar de gekristalliseerde vorm zou smelten.

Onderkoeling komt overigens niet alleen voor wanneer je een stof snel afkoelt. Een onderkoelde vloeistof ontstaat soms ook wanneer je langzaam afkoelt, en de vloeistof niet verstoort. Dan krijgt de vloeistof namelijk ook niet de kans om de nuclei te vormen die nodig zijn. Na een verstoring zal de stof dan wel vast worden, maar bij hele kleine verstoringen zul je nog steeds zien dat het een vloeistof is. Zie bijvoorbeeld deze video.

Je ziet een en ander dus bij stoffen die een amorfe toestand hebben, en bij die stoffen treedt het op als je naar die toestand gaat.

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


#3

Odk1992

  Odk1992


 • 0 - 25 berichten
 • 7 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 09 augustus 2013 - 13:33

Bedankt voor het snel en duidelijk antwoord!

Groetjes

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures