Springen naar inhoud

- - - - -

Quasar in zesvoud


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 11 augustus 2013 - 10:27

Sterrenkundestudenten hebben een quasar ontdekt waarvan het licht onderweg naar de aarde zodanig wordt afgebogen, dat we zes afbeeldingen van het object zien.

Geplaatste afbeelding


Het is voor het eerst dat een zesvoudig quasarbeeld is waargenomen. De quasar staat op een afstand van elf miljard lichtjaren. Het licht is onderweg naar ons afgebogen door de zwaartekracht van tussenliggende sterrenstelsels.
Heel wat quasars zijn bekend die door het gravitatielenseffect twee-, drie- of viervoudig zijn afgebeeld. In enkele gevallen is het quasarlicht zelfs vervormd tot een ring. Maar een zesvoudige quasar was tot nu toe niet gevonden. Door het licht van de beelden tot spectra uiteen te rafelen, konden de sterrenkundigen vaststellen dat ze één en dezelfde quasar lieten zien.


Bron, lees meer:
Astronieuws
Noorderlicht


Wetenschappelijke publicatie:
H. Dahle, et al.: SDSS J2222+2745: A Gravitationally Lensed Sextuple Quasar with a Maximum Image Separation of 15.''1 Discovered in the Sloan Giant Arcs Survey
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures