Aanwezigheid van vitaminen in planten ? Toeval of niet ?

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 567

Aanwezigheid van vitaminen in planten ? Toeval of niet ?

Vitaminen zijn niet echt eenvoudigge moleculen.

Hoe komt een plant er toe juist deze moleculen aan te maken voor het metabolisme van mens en dier? Wat nut heeft een plant deze moleculen aan te maken ?

Hetzelfde geld ook voor de vitamine K aanmaak door bacteriën in onze darmen.

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: Aanwezigheid van vitaminen in planten ? Toeval of niet ?

Nee, dit is geen toeval.

Als eerste denk ik dat je redenering verkeerd om is: planten maken die stoffen natuurlijk niet om degene te helpen die de planten eet! Het is eerder zo dat de aanwezigheid van de stof in de voeding ervoor heeft gezorgd dat hij wordt gebruikt door de eter, ofwel dat de eigen productie kon worden gestopt.

Verder is de stofwisseling tussen planten en dieren grotendeels hetzelfde, dus veel van de verbindingen hebben ook in de planten zelf een doel.

Berichten: 12.262

Re: Aanwezigheid van vitaminen in planten ? Toeval of niet ?

Inderdaad, vitamines zijn organische verbindingen die we wel nodig hebben, maar niet (voldoende) kunnen maken.

De mogelijkheid om zo'n molecuul te maken kan in de evolutie verloren gaan als er geen negatieve selectiedruk op staat. Mensen evolueerden (blijkbaar) in een omgeving waarbij er voldoende vitamine C in het voedsel zat om zonder het zelf te kunnen maken probleemloos te overleven.

Overigens geldt het net zo goed voor ongeveer 9 aminozuren, maar die worden niet als vitamnes genoemd omdat het macronutrienten zijn. Veel zoogdieren kunnen deze aminozuren niet zelf maken, maar uiteindelijk komen ze wel in de voedselketen terecht door herbivoren - ook als je worden opgegeven door een carnivoor, en je vervolgens die carnivoor opeet.
Victory through technology

Reageer