Springen naar inhoud

- - - - -

Springende rups


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3134 berichten
  • VIP

Geplaatst op 25 augustus 2013 - 09:30

Wetenschappers hebben een fascinerende rups ontdekt die kan springen.

Geplaatste afbeelding
De mot Calindoea trifascialis bouwt als larve een soort cocon uit bladeren waarin het dier leeft op de droge woudgrond in het zuiden van Vietnam.
Nadat onderzoekers de dieren verzamelden om te bestuderen, hoorden ze geluid vanuit de schaaltjes waarin de rupsen lagen. Toen merkten ze pas dat de dieren kunnen springen, vermoedelijk om zich in de schaduw te kunnen begeven om niet uit te drogen in het zonlicht.

http://www.youtube.com/watch?v=HIAeRCM7s8o

Bewegen
De rupsen huppelen een beetje zoals een mens dat zou doen in een slaapzak, maar onduidelijk was hoe ze dat exact doen. De wetenschappers ontwikkelden daarom dunne doorzichtige plastic omhulsels die lijken op de zelfgemaakte cocons van de insecten, en staken daar rupsen in om te zien hoe de diertjes precies konden bewegen in hun 'huisje'.

http://www.youtube.com/watch?v=RAm76N-Sg0k

Matjes
Dat bleken ze te doen door zijden matjes te spinnen aan beide kanten van de cocon, om zo een houvast te hebben. Ze haakten hun propoten, uitsteeksels die niet echt poten zijn, achter aan de matjes, om zich zo te katapulteren naar de andere zijde van de cocon.


Bron, lees meer:
Volkskrant


Wetenschappelijke publicatie:
Kim Humphreys and D. Christopher Darling: Not looking where you are leaping: a novel method of oriented travel in the caterpillar Calindoea trifascialis (Moore) (Lepidoptera: Thyrididae)

Veranderd door confusie, 25 augustus 2013 - 09:30

Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures