Springen naar inhoud

Hoe bepaal je de gaarheid van een garnaal?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

gpckant

  gpckant


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 31 augustus 2013 - 08:07

GPCKant pelt op machinale wijze garnalen. De garnalen worden aan boord gekookt. Elke visser doet dit naar eigen inzicht, kennis en ervaring. Voor ons is het van belang dat de garnalen "gaar" zijn. We hebben hier echter geen instrument voor om dit (eiwit) te meten zodat we hierop kunnen sturen.

Heeft iemand een idee hoe je een gekookte garnaal zou kunnen testen op gaarheid?

A.Kant
GPC Kant

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 9763 berichten
 • VIP

Geplaatst op 01 september 2013 - 14:27

Lijkt me een lastig punt, zeker gezien 'gaar' een lastig definieerbaar begrip is.

Normaalgesproken zou ik denken aan een methode waarbij je door proeven vaststelt wat 'goed gaar' is (dwz niet te rauw maar ook niet TE gaar). Voor bijvoorbeeld een stuk vlees in een oven van gegeven temperatuur is de garingstijd te berekenen, maar dit is vooral op basis van gegevens vekregen door experimenteren, en evt meten van de temperatuur in het midden.

Voor een garnaal koken zal dit denk ik iets vergelijkbaars zijn: De voornaamste factor zal het formaat van de garnaal zijn. Even aangenomen dat je ze kookt in kokend water (of zeewater) kun je aan de temperatuur niet zoveel sleutelen, tenzij je het in een drukvat (autoclaaf) zou doen.
Victory through technology

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures