Springen naar inhoud

Diepte aardbeving


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Patsia

  Patsia


 • 0 - 25 berichten
 • 1 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 08 september 2013 - 06:53

Bij een aardbeving hoor je vaak hoe diep die was. Wat is nu het gevaarlijkst? Een diepe of ondiepe aardbeving?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Michel Uphoff

  Michel Uphoff


 • >5k berichten
 • 6302 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 08 september 2013 - 14:50

Dat kan je denk ik zo niet echt beantwoorden.

Maar als we aannemen dat het hetzelfde type aardbeving is, en de vrijgekomen energie hetzelfde is, dan zou je wel kunnen stellen dat in dit geval de diepere aardbeving minder schadelijk is. De krachten aan het oppervlak zullen dan minder zijn omdat de schokgolven vanaf het hypocentrum naar het epicentrum over een grotere afstand moeten reizen en zich dus over een groter oppervlak verdelen.

Maar andersom: Als de krachten in het epicentrum hetzelfde zijn als bij de ondiepe beving, dan moet een diepere aardbeving meer energie vrijgemaakt hebben. Gevolg is dat bij deze diepere aardbeving de verwoesting over een groter oppervlak plaatsvindt.

Maar er zijn natuurlijk nog allerlei variabelen die een grote rol kunnen spelen: type aardbeving, de duur van de beving, de grootte van het gebied dat beweegt, aantal en hevigheid van de naschokken, de invloed van de bodemsoort, vorming van drijfzand (liquefaction), eventueel tsunamigevaar, bevolkingsdichtheid ter plaatse, kwaliteit bouwwerken enzovoort.
Motus inter corpora relativus tantum est.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures