Springen naar inhoud

- - - - -

Direct verslag Westerbork verschilt vaak van de herinnering na de oorlog


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 08 september 2013 - 10:46

Hoe beleefden kampingezetenen doorgangskamp Westerbork? Op welke wijze deden zij daarvan verslag in brieven, dagboeken en persoonlijke verslagen? En hoe herinnerden ze dit kampverblijf na de oorlog?

Een promovenda vergeleek vijftig briefcollecties, acht dagboeken en elf verslagen die tijdens het verblijf in Kamp Westerbork werden geschreven met 122 memoires die na de oorlog verschenen.

Geplaatste afbeelding
Model van Kamp Westerbork

Kampingezetenen leefden in voortdurende angst en onzekerheid over hun lot, in een kamp dat in verscheidene opzichten deed denken aan thuis, maar waar tegelijkertijd alles - van de traditionele rolpatronen tot de morele orde - op de kop werd gezet. Vermoedens over wat komen ging waren er zeker; toch werd in brieven en dagboeken vooral de hoop op een goede afloop geuit. In memoires vormt de definitieve kennis van de gruwelijke afloop een belangrijk breukpunt; herinneringen aan het kamp staan geregeld haaks op hoe men er in de oorlog over schreef.’


Bron, lees meer:
Universiteit van Amsterdam
Kennislink


Wetenschappelijke publicatie (samenvatting in het Nederlands):
E.M. Moraal: ’Als ik morgen niet op transport ga, ga ik ’s avonds naar de revue.’ Kamp Westerbork in brieven, dagboeken en memoires (1942-2010).

Veranderd door confusie, 22 september 2013 - 07:27

Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures