Springen naar inhoud

- - - - -

omega-3 uit microalgen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 15 september 2013 - 09:28

Omega-3-vetzuren zijn belangrijk voor onze gezondheid. We halen ze vandaag vooral uit vette vis. Maar het visbestand is niet groot genoeg om iedereen te voorzien. Microalgen, eencellige organismen die in het water leven, zijn van nature rijk aan omega-3-vetzuren. Welke rol kunnen deze microalgen spelen in onze voeding? Kunnen deze microalgen een bron van de gezonde omega-3-vetzuren zijn, met name van DHA (docosahexaeenzuur) en EPA (eicosapentaeenzuur)?

Geplaatste afbeelding
Fotobioreactoren met algen

Microalgen zijn belangrijk voor het leven op aarde. Ze produceren ongeveer de helft van de zuurstof in de atmosfeer en verbruiken tegelijkertijd het broeikasgas CO2. Naast CO2 hebben ze alleen zonlicht en water nodig om te groeien. Ze bevatten tal van interessante componenten, zoals omega-3 vetzuren, natuurlijke kleurstoffen en antioxidanten. Hun volledige potentieel is echter nog onbekend.
Wetenschappers namen deze microalgen onder de loep. Ze vergeleken de omega-3-olie uit microalgen met de conventionele en commercieel beschikbare bronnen van omega-3-vetzuren, met name visolie, krillolie en olie van ‘heterotrofe’ algen – dat zijn algen die zonder zonlicht en met toevoeging van suikers gekweekt worden, zoals bacteriën. Uit deze vergelijking blijkt dat de concentratie aan DHA en EPA in de oliën uit microalgen in de buurt komt van de omega-3-oliën die nu op de markt zijn.
Daarnaast is microalgenolie rijk aan antioxidanten. Die zijn gezond voor de mens en beschermen de omega-3-olie tegen oxidatie, een te vermijden chemisch proces dat niet alleen voor een onaangename smaak zorgt maar ook toxische producten produceert en tot verlies aan omega-3 leidt.


Bron, lees meer:
Katholieke Universiteit Leuven
Kulak Aquatic Biology
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures