Springen naar inhoud

- - - - -

Oorzaak gevonden van lager risico op borstkanker bij patiŽnten met fragiele-X-syndroom


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Drieske

    Drieske


  • >5k berichten
  • 10217 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 19 september 2013 - 09:52

Oorzaak gevonden van lager risico op borstkanker bij patiënten met fragiele-X-syndroom


Het fragiele-X-syndroom is een erfelijke aandoening die gepaard gaat met een verstandelijke handicap, maar ook met een verlaagd risico op borstkanker. Claudia Bagni (VIB / KU Leuven / Tor Vergata Universiteit Rome) heeft samen met collega’s uit Leuven, Italië en Groot-Brittannië ontdekt hoe FMRP, het eiwit dat gelinkt is met het fragiele-X-syndroom, de voortgang van kanker beïnvloedt. Ze tonen aan dat FMRP fungeert als een hoofdschakelaar die de hoeveelheid controleert van eiwitten die betrokken zijn bij verschillende stadia van agressieve borstkanker.

De rol van FMRP in de hersenen is zeer goed gekend omdat de afwezigheid van dit eiwit leidt tot het fragiele-X-syndroom, de meest voorkomende erfelijke vorm van verstandelijke handicap. Maar hoe het komt dat mensen met het fragiele-X-syndroom een lager risico op borstkanker hebben, was tot nog toe niet geweten.

De onderzoekers identificeerden een link tussen de hoeveelheid FMRP en de voortgang van borstkanker. Zo vonden ze grote hoeveelheden FMRP terug in borstkankerweefsel van mensen. In muismodellen die gebruikt worden om borstkanker te bestuderen, zagen ze dat de tumor uitzaait naar de longen als er grote hoeveelheden FMRP in primaire tumoren zitten. De onderzoekers konden bovendien aantonen dat een reductie van het FMRP-gehalte tot minder metastase leidt en dat muisjes zonder FMRP beschermd zijn tegen borstkanker.


Lees verder: http://nieuws.kuleuven.be/node/12115
Wetenschappelijk artikel: http://onlinelibrary...302847/abstract
Zoek je graag naar het meest interessante wetenschapsnieuws? Wij zoeken nog een vrijwilliger voor ons nieuwspostteam.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures