Springen naar inhoud

* * * * - 1 stemmen

Stille notulist ontmaskert leugenaar


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 22 september 2013 - 09:06

De aanwezigheid van een tweede interviewer, ook al zit deze stilzwijgend aantekeningen te maken, heeft een sterke invloed op het verloop van een verhoor. Door deze ‘tweede man’ strategisch in te zetten, kunnen leugenaars beter worden onderscheiden van onschuldige verdachten.

In landen als Nederland en Engeland neemt de verdachte plaats aan tafel en krijgt vaak twee agenten tegenover zich, van wie de eerste de vragen stelt en de tweede vaak in stilte observeert en aantekeningen maakt. Hoe effectief is deze opstelling eigenlijk? Heeft de houding van deze ondersteunende tweede man invloed op het verloop van het verhoor?

Geplaatste afbeelding

Een hulpvaardige houding
We weten al dat mensen die de waarheid spreken meer details delen dan leugenaars, maar vooral wanneer de tweede interviewer hulpvaardig overkomt (af en toe naar de verdachte glimlacht en aanmoedigend knikt). En veel minder wanneer hij zich neutraal houdt (een beetje naar zijn notulen staart) of zich zelfs achterdochtig opstelt (geregeld het hoofd schudt of fronst).
Hoe leugenaars reageren op een hulpvaardige houding, was nog niet getest. Hoogstwaarschijnlijk precies omgekeerd, voorspelden de onderzoekers. Deze verdachten komen voor een dilemma te staan: hoewel ze worden aangemoedigd om in detail te treden, willen ze dit niet. Eén verkeerde opmerking en ze vallen door de mand. Daarnaast voelen leugenaars zich waarschijnlijk schuldig over hun misleiding, waardoor ze extra ongemakkelijk zullen worden van deze vriendelijke benadering. Ook verwachtten de onderzoekers nonverbale aanwijzingen van misleiding: dat leugenaars opzettelijk meer oogcontact maken met de tweede interviewer dan waarheidsvertellers. Niet alleen omdat ze meer moeite doen ook deze persoon te overtuigen van hun verhaal, maar tevens om te peilen of ze wegkomen met hun bedenksels.

Uitwijden over de baas
Om deze aannames te testen, verzamelden de onderzoekers 126 proefpersonen, die allemaal drie dagen de tijd kregen om zich voor te bereiden op een driekwartier-durend verhoor over óf hun echte baan, óf een fictieve baan. Over de opstelling van de verhoorders werd niets verteld. Een aardig realistische proefopzet. Als je in het echte leven bijvoorbeeld verdacht wordt van criminele activiteiten, probeer je de politie ook te overtuigen van een andere dagbesteding.
Tijdens het verhoor was de houding van de vrouwelijke interviewer bij iedereen hetzelfde, maar varieerde de houding van de mannelijke notulist tussen hulpvaardig, neutraal of regelrecht achterdochtig. Proefpersonen kregen vragen als: ‘Als ik een dagje mee zou lopen op je werk, wat zou je me dan leren?’, of: ‘Kan je me iets vertellen over het karakter van je baas?’

Stille kracht
De verwachtingen van de onderzoekers kwamen gedeeltelijk uit: de notulist beïnvloedde het gedrag van de deelnemers sterk, hoewel zij zich nauwelijks leken te interesseren in zijn aanwezigheid. De groep deelnemers die vertelde over hun eigen baan deelde inderdaad veel meer details dan de selectie die uitweidde over fictieve werkzaamheden, maar alleen wanneer de notulist hulpvaardig was. Op basis hiervan was de interviewer beter in staat om de verklaringen als oprecht of leugenachtig te herkennen.
Ondanks deze sterke invloed leken alle deelnemers nauwelijks oog te hebben voor deze zwijgzame tweede man: in slechts tien procent van de tijd keken ze in zijn richting. Ook leugenaars zochten dus geen bevestiging bij hem – in tegenstelling tot wat de onderzoekers hadden voorspeld. Daarom concluderen de onderzoekers dat de tweede man nog een ‘stillere kracht’ is dan gedacht.


Bron, lees meer:
Kennislink


Wetenschappelijke publicatie:
Samantha Mann, et al.: Two heads are better than one? How to effectively use two interviewers to elicit cues to deception
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures