Springen naar inhoud

* * * - - 1 stemmen

Zeewierproductie op Noordzee


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

  Wien Ee


 • >1k berichten
 • 3133 berichten
 • VIP

Geplaatst op 29 september 2013 - 08:42

Zeewier kan nieuwe biomassastromen opleveren voor diervoeding, voedsel en non-food. Zo kunnen suikers en eiwitten uit zeewier een alternatief zijn voor soja en vismeel. Het gebruik van zeewier voor de productie van chemicaliën en biobrandstoffen is een klimaatvriendelijk alternatief voor fossiele grondstoffen.

Zeewier.jpg

70% van onze planeet bestaat uit oceanen en zeeën. Door productie naar zee te verplaatsen, zal er geen sprake meer zijn van competitie over landgebruik, het uitputten van bodemvoedingsstoffen en verlies van natuurlijk bos.
Vanuit winstoogmerk is zeewier voornamelijk aantrekkelijk als bron van hoogwaardige stoffen als omega-3-vetzuren, als bestanddeel van diervoeding en als basisstof voor chemische substanties. Op het moment wordt zeewier met name in China geproduceerd. Het onderzoeksteam beveelt aan zeewier in de Noordzee duurzaam te produceren, om op die manier extra waarde toe te voegen en een concurrerend product te kunnen bieden.

Organisatie onmisbaar
Naast het aanpassen van wetgeving om zeewierproductie op te mogen zetten op zee, is het noodzakelijk dat de verschillende offshore disciplines elkaar vinden. Om zeewierproductie succesvol te maken, is het nodig dat de verschillende kennisgebieden worden samengebracht: van plant- en bioraffinagekennis, tot sociale wetenschap. In samenwerking met verschillende economische sectoren, van maritieme techniek tot veevoederproducent, kan worden gewerkt aan de ontwikkeling van grootschalige, duurzame en zeewaardige installaties.


Bron:
Universiteit Wageningen


Wetenschappelijke publicatie (samenvatting in het Engels):
Sander van den Burg, et al.: A Triple P review of the feasibility of
sustainable offshore seaweed production in the North Sea

Veranderd door confusie, 29 september 2013 - 11:19

Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Kliche

  Kliche


 • >100 berichten
 • 196 berichten
 • VIP

Geplaatst op 02 oktober 2013 - 20:26

Toffe ontwikkeling, maar een nogal een merkwaardige aanname van de auteur;

Door productie naar zee te verplaatsen, zal er geen sprake meer zijn van competitie over landgebruik, het uitputten van bodemvoedingsstoffen en verlies van natuurlijk bos.
Vanuit winstoogmerk is zeewier voornamelijk aantrekkelijk als bron van hoogwaardige stoffen als omega-3-vetzuren, als bestanddeel van diervoeding en als basisstof voor chemische substanties.


Waarom zal door de productie naar de zeeën te verplaatsen, de competitie over het gebruik, het uitputten van de bodem en het verlies van flora en fauna zich niet ook verplaatsen naar deze nieuwe 'bouwgrond'?

Het is ideologisch gesteld met het oog op een gezondere wereld en dat is prachtig, maar winstoogmerk blijft blijkbaar een belangrijke factor. Ik zie daarom niet in waarom een ideologie als deze spontaan zijn intrede gaat doen als we de boel verplaatsen naar de zee.

Het volledige artikel is overigens bijzonder lang en ik heb het nog niet helemaal gelezen, dus misschien kom ik er nog op terug.

Volledige artikel:
Sander van den Burg, et al.: A Triple P review of the feasibility of
sustainable offshore seaweed production in the North Sea

#3

Wien Ee

  Wien Ee


 • >1k berichten
 • 3133 berichten
 • VIP

Geplaatst op 03 oktober 2013 - 10:23

Dat ben ik met je eens. De onderzoekers hebben een techniek ontwikkeld die nuttig voor mensen kan zijn en die de bestaande natuur niet hoeft te storen. Helaas hoe mensen een techniek in realiteit gebruiken, is niet in die techniek vastgelegd, daarvoor zijn aanvullende wetten en afspraken nodig. Mogelijk is het verbouwen van zeewier een heel nuttige techniek, maar het lijkt mij dat er tevens wetgeving moet komen over hoe zeeteelt en natuur samen kunnen gaan.

Veranderd door confusie, 03 oktober 2013 - 10:24

Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

#4

Bio-Logic

  Bio-Logic


 • >100 berichten
 • 129 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 november 2013 - 12:15

Ook mee eens.

Een ander probleem is dat zeewier vaak weinig vet bevat en dus niet zo geschikt is voor gebruik in bio-brandstoffen. Voor zover ik weet zijn er maar 2 manieren om dit te beinvloeden: genetische modificatie en selectief onthouden of toevoegen van stoffen/straling.

Beide lijken mij activiteiten die grondig aan regels moeten zijn gebonden, zeker als je wier vrij in zee rondzweeft.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures