Springen naar inhoud

Angiogram


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Jeronimo

  Jeronimo


 • >250 berichten
 • 696 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 01 oktober 2013 - 21:44

Met behulp van een katheter kan men een contrastvloeistof inspuiten bij een patiŽnt om daar vervolgens een foto van te maken (vooral om afwijkingen aan de bloedvaten zoals aneurysma en arterioveneuze malformaties (AVM) te onderzoeken), een zogenaamd angiogram. Ik weet dat het gebruikelijk is om een vaatkatheter in de liesslagader aan te brengen, maar waarom is er ooit gekozen voor deze specifieke plek?

Veranderd door Jeronimo, 01 oktober 2013 - 21:47

"In biotech moet je soms dingen doen waarvan anderen zeggen dat het onmogelijk is."
Henri A. Termeer (1946-2017)


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Kliche

  Kliche


 • >100 berichten
 • 196 berichten
 • VIP

Geplaatst op 01 oktober 2013 - 23:17

Waar de katheter wordt ingebracht is afhankelijk van welke plek (van het hart) men ermee wil bereiken.

Het is zo dat je niet via iedere ader op dezelfde plek in het hart of lichaam uitkomt, en dat daarom bij voorkeur een slagader wordt gebruikt om de harthelft te bereiken waar zuurstofrijk bloed accumuleert, en een vene voor de harthelft waar zuurstofarm bloed accumuleert. Vrijwel elke specifieke holte in het hart is in principe te bereiken via het vaatstelsel, waarbij afhankelijk hiervan (en van de patiënt) kan worden besloten hoe deze plek het best en meest veilig is te bereiken. Althans dat lijkt mij een logische redenatie, ik niet genoeg van het totale hart- en vaatstelsel en zijn aandoeningen om dit met zekerheid te kunnen zeggen.

#3

anusthesist

  anusthesist


 • >5k berichten
 • 6032 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 02 oktober 2013 - 11:43

De lies -arteria femoralis- is makkelijk aan te prikken, dat is de voornaamste reden. Hij is groot, goed pulsatiel en redelijk oppervlakkig waardoor je minder lang hoeft te zoeken en risico's op complicaties ter plekke zoals een aneurysma spurium kleiner zijn.

Daarnaast is de lokalisatie voor de operateur goed omdat deze het overzicht behoudt over het hele lichaam. Je staat naast de patiënt en kan zowel de onderste extremiteiten als wel het hoofd goed zien. Dat laatste is belangrijk om pijn/stress/ongemak te constateren. Je kunt ook goed met de patiënt praten. Ook belangrijk tijdens zo'n ingreep. Een angio via een slagader in de voet bijvoorbeeld is dus niet zo handig. Daarnaast moet je op die manier een veel langere intraluminale weg afleggen wat de kans op risico's vergroot.

Tegenwoordig wordt -met name in de cardiologie- steeds meer katheterisaties gedaan via de arteria radialis. Deze is vanwege zijn grootte lastiger aan te prikken, maar de ingreep zou minder complicaties geven. Ook hierbij geldt dat de lokalisatie goed is vanwege bovenstaande redenen.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures