Bliksem

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 334

Bliksem

Een vriendin van me vroeg me vanmorgen of er bliksem is boven de wolken. Iemand een idee of er bliksem boven de bewolking is?

Ikzelf heb ja geantwoord, maar kan dat nergens terugvinden.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 4.361

Re: Bliksem

Waarschijnlijk doel je op (red) sprites, een soort elektrische ontlading in de stratosfeer boven de wolken, die wel 95 kilometer hoog kunnen zijn. Het zijn heel kortdurende rood-oranje, zwakke, lichtgevende flitsen en kunnen door het blote oog gezien worden.

Ze zijn goed gedocumenteerd. Meestal duren ze maar zo'n 17 milliseconden. Sprites werden voor het eerst gefotografeerd in 1989 en zijn vernoemd naar de sprites (elfjes)in de werken van Shakespeare.

Zie verder: http://elf.gi.alaska.edu/
Contra principia negantem disputari non potest.

Berichten: 12.262

Re: Bliksem

Vraag is of je het als 'bliksem' moet/mag kwalificeren. Wat we normaliter bliksem noemen zijn ontladingen tussen wolken, binnen wolken, of tussen wolken en de grond.

Bekeken vanuit de ruimte zijn het uiteraard bestaande dingen, maar de kans ze vanaf de grond te zien is nogal beperkt.

Bliksem zoals we het kennen is een geioniseerd kanaal in de atmosfeer dat vervolgens dient als geleider van electriciteit tussen wolken en grond, wolken onderling en dergelijke. Sprites zijn toch wat anders - er is wel ionisatie, maar geen krachtige ontlading door dat kanaal waardoor er sprake kan zijn van een inslag.
Victory through technology

Reageer