Springen naar inhoud

Osmose (II) • Log in om te kunnen reageren

#1

Jeronimo

  Jeronimo


 • >250 berichten
 • 616 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 09 oktober 2013 - 18:00

Een aardappelcel en een rode bloedcel hebben dezelfde osmotische waarde (700 kPa) en hebben toevallig precies dezelfde inhoud. Beide cellen verkeren in evenwicht met hun milieu. Een onderzoeker weet op slinkse wijze het complete cytoplasma en celmembraan uit de ene cel te halen en in de andere cel te stoppen waarmee hetzelfde is gedaan in omgekeerde richting. Beide cellen worden weer in hun milieu teruggezet.

Zal de aardappelcel nu wat afstaan, opnemen of gelijk blijven?

Ik dacht, aangezien alles hetzelfde is, dat het gewoon gelijk zou blijven. Maar op het antwoordenmodel staat dat de aardappelcel nu water gaat opnemen omdat hij een hogere osmotische waarde heeft dan zijn omgeving. Hoezo is de osmotische waarde dan opeens anders?
"Natural forces within us are the true healers of disease. Healing is a matter of time, but it is sometimes also a matter of opportunity."
Hippocrates van Kos

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Kravitz

  Kravitz


 • >1k berichten
 • 4044 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 09 oktober 2013 - 18:32

Foutje in het antwoordenmodel denk ik. Aangezien beide cellen dezelfde osmotische waarde hebben én dezelfde inhoud verander je na het switchen van cytoplasma eigenlijk niets. Ik ben dan ook akkoord met jouw antwoord.
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill


Also tagged with one or more of these keywords: biologie

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures