Springen naar inhoud

* * * * - 1 stemmen

Nieuw materiaal geeft zichtbaar licht een oneindige golflengte


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 20 oktober 2013 - 08:04

Onderzoekers hebben een materiaal gefabriceerd waarin zichtbaar licht een bijna oneindige golflengte heeft. Het nieuwe materiaal is opgebouwd uit een stapeling van zilver en siliciumnitride nanolagen.

wsf-13.jpeg
Een elektronenmicroscoopbeeld van het gefabriceerde metamateriaal. De zilver en siliciumnitride lagen zijn duidelijk zichtbaar als afwisselend lichte en donkere banden.

De fasesnelheid en de groepssnelheid van licht beschrijven samen de voortplanting van licht in een materiaal. De fasesnelheid bepaalt hoe snel de golven in het materiaal bewegen, de groepssnelheid hoe snel de energie van het licht zich voortplant. Einsteins wetten zeggen dat de energie van licht zich nooit sneller kan voortplanten dan de lichtsnelheid. De groepssnelheid kent dus een maximum. Er zijn echter geen fysische beperkingen voor de fasesnelheid. Als de fasesnelheid nul is, staan de toppen en dalen van de lichtgolf stil; is hij oneindig, dan neemt de golflengte zeer grote waarden aan. In de natuur komen materialen met zulke bijzondere eigenschappen echter niet voor.

Metamaterialen
Het onderzoeksteam presenteert nu een metamateriaal dat is opgebouwd uit bouwstenen die veel kleiner zijn dan de golflengte van het licht. Door lagen van zilver en siliciumnitride op de juiste manier op elkaar te stapelen, ontstaat een nieuw materiaal waarin het licht de eigenschappen van beide lagen 'voelt'.
De manier waarop licht door materie reist, is afhankelijk van de permittiviteit van het materiaal: de weerstand van het materiaal tegen de elektrische velden van de lichtgolven. Omdat de permittiviteit van zilver negatief is en die van siliciumnitride positief, heeft het gecombineerde materiaal een permittiviteit die effectief gelijk is aan nul. Daardoor lijkt het alsof het licht geen weerstand ondervindt, en zich met een oneindige fasesnelheid voortplant. De golflengte van het licht is dan bijna oneindig.

wsf-14.jpeg
De gemeten permittiviteit van een gelaagd Ag/SiN-metamateriaal als functie van golflengte. De permittiviteit is gemeten voor verschillende laagdiktes van het metamateriaalBron:
Fom


Publicatie:
Ruben Maas, et al.: Experimental realization of an epsilon-near-zero metamaterial at visible wavelengths
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures