Springen naar inhoud

* * * * - 1 stemmen

Dierproeven voor medicijnen vaak van weinig nut


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 27 oktober 2013 - 08:55

Wat is de waarde van dierproeven om nieuwe geneesmiddelen te testen? Uit onderzoek blijkt dat de dierproeven soms weinig of geen nieuwe informatie opleveren. De dierproeven zijn echter wettelijk verplicht.

WSF-15.jpg

Een wetenschapper kreeg inzage in de dossiers die farmaceutische bedrijven moeten aanleveren om toestemming te krijgen hun nieuwe geneesmiddel op de markt te brengen. Uit zijn evaluatie blijkt onder meer dat dierproeven nieuwe bijwerkingen van medicijnen na de marktintroductie slecht voorspellen.
Bij de testen van therapeutische antilichamen op apen bleek de waarde van de studies te worden verstoord door toenemende reacties van het immuunsysteem van de aap tegen het antilichaam. Ook de manier waarop de dierproef werd uitgevoerd, verminderde de waarde daarvan in een aantal gevallen sterk.
Voor biosimilars (generieke biofarmaceutica), concludeert de onderzoeker dat dierproeven niet gevoelig genoeg zijn om kleine verschillen aan te tonen.


Bronnen, lees meer:
Universiteit Utrecht
NRC


Publicatie:
P.J.K. van Meer: The Scientific Value of Non-Clinical Animal Studies in Drug Development
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures