Springen naar inhoud

Kernfusie in sterren - verder dan ijzer


 • Log in om te kunnen reageren

#1

AznToushiro

  AznToushiro


 • 0 - 25 berichten
 • 7 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 29 oktober 2013 - 20:56

Kernfusie in sterren, het samensmelten van kernen van atomen, waardoor er nieuwere, zwaardere kernen van atomen ontstaan. In de zon bijvoorbeeld, wordt als laatste silicium omgezet in ijzer. Dat ijzer kan niet meer verder worden omgezet. Nu vraag ik me af hoe de elementen, die zwaarder zijn dan ijzer, zijn ontstaan? Was het misschien toch mogelijk om ijzer om te zetten in een zwaarder element in de kern van een oerster, een ster van de 1ste/2e generatie sterren?

Hoe denken jullie hierover?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Michel Uphoff

  Michel Uphoff


 • >5k berichten
 • 6230 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 29 oktober 2013 - 22:20

Zie ook dit bericht over dit onderwerp.

Ijzer kan wel verder worden omgezet, maar aangezien ijzer de hoogste bindingsenergie van alle elementen heeft is voor nog verdergaande nucleosynthese energie nodig. Tot ijzer leverde fusie immers de energie voor verdergaande fusie op.

De nog zwaarder elementen worden o.m. 'gesmeed' tijdens supernova uitbarstingen door het zogenaamde r-proces ( klik ) snelle neutronenvangst dus, maar ook het trage s-proces in AGB sterren heeft een belangrijke aandeel in de fusie tot zware elementen ( klik ).

Ook worden tot een zwart gat samensmeltende neutronensterren geacht een aandeel te hebben in de nucleosynthese van de zwaarste elementen. Vooral de zwaarste elementen (waaronder goud en platina) zouden ontstaan tijdens de gamma ray bursts van deze zogenaamde kilonova's volgens recent onderzoek.

Filmpje:
http://www.youtube.com/watch?v=BA_uNgL8HYI

Meer leesvoer: klik
Motus inter corpora relativus tantum est.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures