Springen naar inhoud

- - - - -

Een frequentiefilter van trillende plaatjes


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 03 november 2013 - 10:07

GSM, WiFi, Bluetooth, 4G, GPS: een smartphone moet nu al veel draadloze standaarden aan kunnen. Dat aantal zal alleen nog maar toenemen. Goede filters om ook al die toekomstige standaarden uit elkaar te kunnen houden, zijn er nog niet. Onderzoekers hebben een belangrijke stap gezet met een nieuw type filter, gebaseerd op micromechanica.


Het klassieke filter bestaat uit een spoel en een condensator, een ‘LC-kring’. Vooral een spoel van goede kwaliteit is nauwelijks te realiseren op een chip. Het gevolg zou zijn: voor elke frequentieband aparte LC-kringen, buiten de chip gemonteerd, die veel ruimte zouden innemen. Nu al wordt wereldwijd gezocht naar nieuwe oplossingen. Op dit moment zijn elektromechanische filters, zogenaamde Surface Acoustic Wave filters, de standaard, maar ook die zijn zijn relatief groot en daarom moeilijk te integreren.


Geplaatste afbeelding

De twee resonatoren zijn de twee rechthoekige vlakjes in het midden van deze opname.


De oplossing die de onderzoekers presenteren, bestaat uit twee mechanische resonatoren. Zij trillen op een instelbare frequentie dankzij een piëzoelektrisch materiaal. Dit materiaal is aangebracht op metaal. Door het in dezelfde richting als het metaal te laten trillen, is de frequentie te variëren. Er worden twee resonatoren gebruikt, die niet mechanisch of elektrisch zijn gekoppeld. Door slim om te gaan met de in- en uitgangssignalen van beide resonatoren, worden nadelige ‘parasitaire’ effecten teniet gedaan. De ingangssignalen van beide filters zijn ‘in fase’, de uitgangssignalen worden van elkaar afgetrokken: zo ontstaat een selectief filter - vierde orde - dat een beperkt deel van de band doorlaat en de frequenties daaronder en daarboven sterk verzwakt. Het is nauwkeurig te tunen met de trilfrequenties van beide resonatoren.


Geplaatste afbeelding
De ene resonator (rood) trilt op een net iets andere frequentie dan de andere (paars). Als de signalen van elkaar worden afgetrokken ontstaat een klein doorlaatfrequentiegebied tussen beide trilfrequenties (zwart)


Bron, lees meer:
Universiteit Twente
Phys.org


Publicatie:
Hadi Yagubizade, et al: A 4th-order band-pass filter using differential readout of two in-phase actuated contour-mode resonators
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures