Parallel schakelen transformatoren

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 2

Parallel schakelen transformatoren

Ik ben op dit moment op een boorplatform in Noorwegen bezig met een onderhoudsklus aan 2 UPS systemen.

De normale situatie is als volgt:

2 UPS systemen leveren elk de spanning voor een deel van de belasting.

UPS-A voor Verdeler A en UPS-B voor Verdeler B.

De systemen zijn voorzien van een elektrische en handmatige bypass, hiervan wordt de spanning geleverd door een transformator 3f 660V Primair naar 3f 230V Secundair 182 kVA D/D /Y. Vóor beide transformatoren zijn ook nog 2 HS transformatoren geschakeld, gegevens onbekend.

Om onderhoud te kunnen plegen worden beide systemen in de handbypass gezet dan S2-A en S2-B gesloten en daarna de S1 verbroken van het systeem waar onderhoud aan moet worden gepleegd (S1-X).

Tot zover niks aan de hand.

Nu het probleem:

Bij terugschakelen wordt S1-X weer gesloten en op het moment dat S2-A óf S2-B wordt geopend is er een spanningsdip op de belasting van Verdeler-A. Dit is inmiddels 2 x gebeurd en men wil graag een verklaring.

Ik heb een sterk vermoeden dat het in de parallelschakeling van de transformatoren te vinden is. Bijvoorbeeld met in- of uitschakelverschijnselen o.i.d. Overigens zijn de klokgetallen van beide trafo's natuurlijk gelijk, maar er is wel een spanningsverschil van ongeveer 6 V te meten fase/fase als de trafo's niet zijn gekoppeld.

Actueel verbruik:

Verdeler A: 54 A / 48 A / 49 A

Verdeler B: 50 A / 39 A / 45 A



De HS trafo's zitten secundair met het sterpunt via een weerstand aan aarde (volgens het 1 lijnsschema), de bypass trafo's hebben geen koppeling met aarde (evenmin als de ups uitgangen).

Elke positieve input is welkom.

Alvast bedankt !
Bijlagen
Nieuwe trafo tagplaat (Medium).JPG
Nieuwe trafo tagplaat (Medium).JPG (234.8 KiB) 1125 keer bekeken
's brage ups.pdf
(91.85 KiB) 262 keer gedownload

Berichten: 2

Re: Parallel schakelen transformatoren

Extra info: De aarde is overigens een IT systeem.

IT network[edit]



In an IT network, the electrical distribution system has no connection to earth at all, or it has only a high impedance connection. In such systems, an insulation monitoring device is used to monitor the impedance.


Afbeelding

Reageer