Springen naar inhoud

[ANW] rood/blauwverschuiving • Log in om te kunnen reageren

#1

Jeronimo

  Jeronimo


 • >250 berichten
 • 643 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 03 november 2013 - 16:16

Mijn docent Algemene Natuurwetenschappen (ANW) heeft een aantekening gegeven bij het hoofdstuk heelal. Ik begreep het niet helemaal dus heb het opgezocht op wikipedia. Nu heb ik daarover een vraag.

De aantekening luidt als volgt:

Geluid is een golfverschijnsel. Als een geluidsbron op je af komt, worden de geluidsgolven in elkaar gedrukt. Resultaat is een hoge toon. Als hij dan vervolgens weer van je af gaat, worden de geluidsgolven uit elkaar getrokken. Resultaat is een lagere toon. Dit klopt, dit noem je het Dopplereffect.

Hetzelfde verschijnsel doet zich voor bij licht. Als een lichtbron op je af komt, worden de lichtgolven in elkaar gedrukt. Gevolg is een blauwverschuiving. Gaat het van je af, dan krijg je een roodverschuiving.


Die laatste alinea begrijp ik niet helemaal, dus ik zocht het op. Wikipedia geeft aan dat een rood- en blauwverschuiving te maken hebben met de snelheid van de lichtbron waarmee het zich van de waarnemer verplaatst. M.a.w. als de zon zich met hoge snelheid van ons af beweegt, volgt een roodverschuiving, aangezien de lichtgolven dan uit elkaar worden getrokken. Andersom is het ook zo, dat als de zon zich met hoge snelheid naar ons toe beweegt, de lichtgolven in elkaar worden gedrukt (→ blauwverschuiving).

Nu is dit wel leuk om te weten als theorie, maar komt dit überhaupt wel voor in de praktijk? (hoe beweegt de aarde zich om de zon (draait hij is perfecte rondjes of niet(→ beweegt de zon zich soms naar ons toe of van ons af)))?

Veranderd door Jeronimo, 03 november 2013 - 17:31

"Natural forces within us are the true healers of disease. Healing is a matter of time, but it is sometimes also a matter of opportunity."
Hippocrates van Kos

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

mathfreak

  mathfreak


 • >1k berichten
 • 2631 berichten
 • Pluimdrager

Geplaatst op 03 november 2013 - 18:06

Je keuze van de zon is niet zo gelukkig. Kies in plaats van de zon eens een sterrenstelsel, dan wordt het belang van rood- en blauwverschuiving in de astronomie misschien wat duidelijker voor je.
"Mathematics is a gigantic intellectual construction, very difficult, if not impossible, to view in its entirety." Armand Borel

#3

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 45908 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 03 november 2013 - 19:03

Toch is dat aan de zon ook prima te meten.

animated_sun.gif

De linkerzijde draait naar ons toe, de rechterzijde van ons af.
De zon doet er weliswaar zo'n 25 dagen over om een rondje rond haar as te draaien, maar met een diameter van bijna 1,4 miljoen km aan de evenaar geeft dat hoge equatoriale snelheid en dus een merkbare blauw- en roodverschuiving. En aan de hand daarvan valt die rotatiesnelheid nauwkeurig vast te stellen.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#4

Jeronimo

  Jeronimo


 • >250 berichten
 • 643 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 03 november 2013 - 20:05

O, op die manier! Bedankt!
"Natural forces within us are the true healers of disease. Healing is a matter of time, but it is sometimes also a matter of opportunity."
Hippocrates van Kos


Also tagged with one or more of these keywords: overig

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures