Springen naar inhoud

Inkjetprinter : effect bij wijziging elektrisch veld • Log in om te kunnen reageren

#1

Asmahan

  Asmahan


 • 0 - 25 berichten
 • 25 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 07 november 2013 - 23:57

Hallo iedereen. Ik weet dat een inkjetprinter als volgt fungeert : de inktdruppels worden opgeladen en door een elektrisch veld gestuurd naar de juiste plaats op het papier.

Je hebt dus 2 mogelijkheden : afwisselend positieve en negatieve ladingen geven aan de inktdruppels of je elektrisch veld continue wijzigen. Tijdens de les werd ons gezegd dat het tweede geval niet aan te raden is, maar verder werd niet gezegd waarom. Kan iemand mij uitleggen waarom dit zo is ?

Alvast bedankt

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46337 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 08 november 2013 - 08:07

Opmerking moderator :

Niet de meest alledaagse huiswerkvraag en dus verplaatst naar elektriciteit en magnetisme
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#3

Michel Uphoff

  Michel Uphoff


 • >5k berichten
 • 6235 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 08 november 2013 - 14:11

de inktdruppels worden opgeladen en door een elektrisch veld gestuurd naar de juiste plaats op het papier.


Maar zo werken veruit de meeste inktjets niet. Het woord "jet" maakt het principe eigenlijk al duidelijk; er wordt inkt op het papier gespoten. Dat gebeurt vaak met minuscule piëzo pompjes, die zeer snel kleine inktdruppels door de vele gaatjes (soms duizenden) in de printkop naar het papier spuiten. Alternatief wordt gebruik gemaakt van verhitting van de inkt. Door de vorming van gasbelletjes in de inkt zet deze uit en spuit het mondje uit. Bij de meeste inktjet printers wordt dus geen elektrische lading toegepast.

Een uitzondering zijn de industriële elektrostatische inktjetprinters, maar deze komen dus weinig voor, en zeker niet in de consumentenmarkt. Bij deze printers wordt een constante stroom van variabel elektrisch geladen druppeltjes tussen twee platen waartussen een vast elektrisch potentiaal staat geschoten. Niet afgebogen druppeltjes worden weer opgevangen.

Tijdens de les werd ons gezegd dat het tweede geval niet aan te raden is


principle.gif

De voornaamste redenen zullen hem denk ik liggen in de massa en afmetingen van de druppeltjes versus de deflectieplaatjes:
 • Een druppeltje kan, gezien de extreem geringe massa die het heeft, sneller van de juiste lading worden voorzien dan de veel massiever plaatjes, waardoor de resolutie en de printsnelheid omhoog gaan.
 • Actieve deflectieplaatjes zullen door hun afmetingen waarschijnlijk meerdere druppels tegelijk afbuigen, waardoor er minder nauwkeurig gestuurd kan worden en de resolutie afneemt.
Motus inter corpora relativus tantum est.


Also tagged with one or more of these keywords: natuurkunde

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures