Springen naar inhoud

problemen met bouwen versimpelde metaaldetector


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Bob1200

  Bob1200


 • >25 berichten
 • 30 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 14 november 2013 - 10:54

Samen met een vriend willen wij voor ons profielwerkstuk een simpele metaaldetector bouwen. We hebben eerst een kit van Velleman gebouwd en wilde nu zelf iets maken. Daarom hebben we de schakeling van onderstaande site nagebouwd:

http://www.circuitst...etector-circuit

Zover ik begrijp zou de radio stil moeten vallen als deze op de zelfde frequentie staat als die van de schakeling. De schakeling werkt(met universeelmeter spanning over verschillende onderdelen gemeten en die klinkt logisch) maar ik heb zowel de LW als MW frequenties op de radio afgescant en de radio valt niet stil. De vraag is dus nu: zou iemand mij kunnen uitleggen hoe deze schakeling ongeveer werkt en hoe ik de eigenfrequentie zou kunnen uitrekenen?

Alvast bedankt voor alle reacties!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

klazon

  klazon


 • >5k berichten
 • 6895 berichten
 • Pluimdrager

Geplaatst op 14 november 2013 - 11:43

De eigenfrequentie wordt bepaald door de trillingskring van L1 met C3 en C4. De zelfinductie van de spoel kun je berekenen met de bekende spoelformules.
Gezien de lage waarde van C3 verwacht ik dat je eerder in de kortegolfband zit. Heb je er al eens een scoop op gezet om te zien of het ding wel oscilleert?

Er zijn nog wel andere manieren om te zien of hij oscilleert, maar aangezien dit eigenlijk een schoolvraag is mag je daar eerst zelf eens over piekeren.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures