Efficiëntie verwarming

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 338

Effici

Als je je kamer bv 18 C wil krijgen, is het dan efficiënter om voor kortere tijd je verwarming op 'n hogere stand te zetten of juist om 'm langere tijd op 'n lagere stand te zetten?

Dus m.a.w. zijn de standen van 'n verwarming analoog aan de versnellingen van 'n auto?

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 7.933

Re: Effici

Wat bedoel je met een hogere stand?

Normaal gesproken zet je de thermostaat op de gewenste eindtemperatuur, en de ketelregeling doet de rest. Wat zou je daar nog aan willen verbeteren?

Berichten: 338

Re: Effici

Nou ja, ik kan zelf die temperatuur niet instellen in mijn appartement. Ik kan alleen mijn verwarming in verschillende mate opendraaien.

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 7.933

Re: Effici

Zitten er dan thermostaatkranen op de radiatoren? De stand van de knop heeft dan een relatie met de tempertuur die je bereikt. Aangezien die knoppen geen verdeling hebben in graden celsius zul je door proberen moeten achterhalen welke stand de gewnste temperatuur oplevert.

Berichten: 12.262

Re: Effici

Thermostaatknoppen geven idd geen temperatuur in graden zoals een centrale thermostaat dat bij een CV installatie doet, meestal alleen een gradatie van 0 tot 5 of iets dergelijks. Aangezien het meetpunt in de knop zit hangt het er nogal vanaf wat er aan luchtstromen en dergelijke gaande is om te bepalen welke stand welke temperatuur door de hele kamer zal geven.

Voordeel is wel dat je per kamer de temperatuur kunt regelen, iets van met CV installaties vaak veel lastiger gaat: als je alleen warmte in je kantoor of slaapkamer wilt maar de thermostaat in de woonkamer hangt die je dan niet wilt verwarmen is het regelen nog lastiger.
Victory through technology

Berichten: 338

Re: Effici

OK, maar ik heb nog steeds niet helemaal antwoord op mijn vraag.

Wat ik bedoel is, stel je wilt je kamer verwarmen tot ongeveer 20 C. Is het dan efficiënter om de verwarming korte tijd op stand 5 te zetten of wat langer op stand 3 bv?

Berichten: 12.262

Re: Effici

Dat hangt er in principe vanaf of je ketel efficienter is bij hoge of bij lage belasting, maar er speelt een belangrijker probleem:

Als je kamer koud is dan wil je, meestal, vrij snel op een aangename temperatuur hebben. Om de temperatuur van bijv 10 naar 20 graden te verhogen moet je harder stoken dan om de temperatuur op 20 graden te houden. Even aangenomen dat 'stand 3' de stand is die de temperatuur op 20 graden kan houden, dan zou het zeer lang duren voordat een koude kamer op 20 graden is. Even harder stoken op 'stand 5' zorgt dan snel voor een aangename temperatuur, en als die bereikt is kun je hem terug zetten op 'stand 3' om dat zo te houden.

Wat je aan warmte verliest is een functie van het temperatuurverschil tussen binnen en buiten, en je verliest dus minder als de kamer kouder is. In die zin is langzaam op temperatuur laten komen energie-zuiniger, maar dat komt doordat het temperatuurverschil tussen binnen en buiten in de opwarmfase kleiner is - je zit gewoon in de kou en bespaart daarmee stookkosten.
Victory through technology

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: Effici

Aanvullend op Benm,

Er is ook meer 'overshoot' als je snel heet stookt:

Stel, je laat de kamer langzaam op temperatuur komen via stand 2. Laten we aannemen dat die stand het water in de radiator tot 35 graden op laat lopen. Na langere tijd is de kamer op temperatuur en de thermostaat knijpt de toevoer af. Nu heb je een kamer van 20 graden met een radiator van 35 graden. Dus zal de kamer nog wat warmer worden, totdat radiator en kamer dezelfde temperatuur hebben. Maar een goede thermostaat zal al voor de maximum temperatuur bereikt is af gaan knijpen, dus de overshoot ook wel hysterese genoemd, zal erg meevallen.

Stook je snel heet, en de radiator wordt 60 graden, dan zal je al snel op 20 graden zitten maar met een hete radiator. Als je dan pas de knop terugdraait loopt de temperatuur in de kamer door die hete radiator nog behoorlijk op. Dus grotere hysterese en dat kost meer energie. Je zal dus vóór dat de 20 graden is bereikt al terug moeten draaien om die overshoot te voorkomen.

Kortom, hoe trager verwarmen hoe efficiënter. Of dat prettig is, is vers twee.

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 7.933

Re: Effici

Michel Uphoff schreef: zo 17 nov 2013, 15:34
Kortom, hoe trager verwarmen hoe efficiënter.
Mee eens. Dat betekent dus dat je de thermostaat of thermostaatkraan op de stand moet zetten die overeenkomt met de gewenste eindtemperatuur. De regelkarakteristiek doet dan de rest.

Berichten: 12.262

Re: Effici

In de praktijk kan het natuurlijk zo zijn dat een systeem slim genoeg is om rekening te houden met overshoot en dergelijke. Zoiets moet dan wel 'weten' hoe het systeem werkt - de capaciteit van de radiatoren, warmtecapaciteit van de ruimte (en inhoud), de buitentemperatuur, en hoeveel warmte er lekt per graad verschil met buiten.

Met al die gegevens is het mogelijk zeer snel tot de gewenste temperatuur te komen met een minimale overshoot, maar verreweg de meeste cv installaties zijn niet ontworpen met sensoren voor al die gegevens, en ontberen ook de intelligentie om er gebruik van te maken.

Dit soort slimme regelsystemen zie je wel terug in andere apparaten, bijvoorbeeld broedstoven voor laboratoriumgebruik. Die hebben sensoren voor de temperatuur binnen en buiten, en regelen het stookvermogen zo af dat zeer snel de ingestelde temperatuur bereikt wordt zonder noemenswaardige overshoot. Vaak zijn ze ook voorzien van een sensor die ziet of je de deur open doet, zodat het systeem vast op volle toeren kan stoken nog voordat de temperatuur daadwerkelijk daalt als gevolg van de open deur.

Voordeel bij die systemen is dat de feitelijk verwarming meestal electrisch is, en instantaan aangepast kan worden - je hebt geen last van circulerend water dat opgewarmd moet worden, en een hele tijd warm blijft.
Victory through technology

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 7.933

Re: Effici

Benm schreef: ma 18 nov 2013, 02:41
...maar verreweg de meeste cv installaties zijn niet ontworpen met sensoren voor al die gegevens, en ontberen ook de intelligentie om er gebruik van te maken.
Dat is wel wat kort door de bocht. CV- installaties met een aan/uit thermostaat hebben in de thermostaat een verwarmingselementje zitten. Dat zorgt er voor dat de thermostaat een iets hogere temperatuur ziet dan de temperatuur in de kamer, waardoor hij op tijd afschakelt om overshoot te voorkomen.

Moderne modulerende ketels gaan op een lager vermogen branden als de temperatuur bijna is bereikt, en als de eindtemperatuur helemaal is bereikt blijft hij op een laag pitje nog even doorsudderen, in afwachting van wat er gaat gebeuren.

Zelfs themostaatkranen hebben een mechanisme dat overshoot voorkomt. Zo'n kraan begint al te knijpen voordat de gevraagde temperatuur is bereikt.

Berichten: 12.262

Re: Effici

Enige demping zit er wel in, maar die is niet 'intelligent'.

Zo'n verwarmingselementje in een thermostaat is daar een aardig voorbeeld van: het voorkomt de overshoot, maar alleen als de te verwarmen ruimte ongeveer zo in elkaar steekt als de fabrikant van de thermostaat had bedacht. Heb je relatief grote radiatoren in een kleine ruimte krijg je overshoot, bij relatief kleine radiatoren (of lage warmwatertemperatuur) gaat het juist trager dan voorzien.

Thermostaatknoppen aan een radiator zijn een geval apart: die worden veel warmer dan de wenselijke temperatuur omdat ze gewoon aan de hete leiding vast zitten. Zou je bijvoorbeeld een ventilator op zo'n thermostaatknop zetten dan blijft de radiator vrolijk doorstoken al is in de rest van de kamer de wenselijke temperatuur al lang bereikt.
Victory through technology

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 7.933

Re: Effici

Benm schreef: ma 18 nov 2013, 13:22
...het voorkomt de overshoot, maar alleen als de te verwarmen ruimte ongeveer zo in elkaar steekt als de fabrikant van de thermostaat had bedacht.
Het is nog erger: het verwarmingselement wordt doorlopen door de stroom van de gasklep, is dus afhankelijk van het type klep. Daarom is zo'n elementje ook instelbaar, het moet afgestemd worden op zowel de ruimte als de gasklep. Dat afstellen is een tijdrovend proces, en wordt daarom vaak achterwege gelaten.

Berichten: 12.262

Re: Effici

Dat zou inderdaad wel eens een belangrijke oorzaak van under/overshoot kunnen zijn: foutief instellen. Feitelijk moet je het zo instellen dat het de respons van de temperatuur in de ruimte als gevolg van stoken volgt... en dat moet waarschijnlijk empirisch, dus dat kan een monteur ook niet doen (tenzij ie een paar dagen blijft logeren ;) ).
Victory through technology

Reageer