Chloor uit keukenzout bij hoge temperaturen ?

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 567

Chloor uit keukenzout bij hoge temperaturen ?

Een probleem van het chloreren van drinkwater is, dat een reactie van natriumhypochloriet met organische stofjes in het drinkwater, een weinig kankerverwekkende bestanddelen kan vormen.

Natriumchloride of keukenzout vormt dan wel een stabiele verbinding,

maar kan je dit wel blijven stellen als het NaCl verdeeld is in voeding, en dan nog eens bij hoge temperaturen tijdens een bereiding ? Bijvoorbeeld een reactie van het chloorion met organische stofjes ?

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: Chloor uit keukenzout bij hoge temperaturen ?

Fijn verdeeld, opgelost NaCl, is geen enkel probleem op de manier die je voorstelt. Het is helemaal niet zo reactief.

Chloride is overal in je lichaam aanwezig en noodzakelijk. Voedingsstoffen reageren er niet zomaar mee.

Ook hoge temperaturen zijn geen probleem: voedingswaren worden bij de bereiding nauwelijks warmer dan 100 graden (uitgezonderd reacties als het carameliseren van suiker). En 100 graden is helemaal geen probleem: keukenzout kun je zelfs smelten als je het voldoende heet maakt, bij 800 graden Celsius.

Berichten: 12.262

Re: Chloor uit keukenzout bij hoge temperaturen ?

Keukenzout zal inderdaad niet zomaar decomposeren, zelfs niet als je het smelt.

De reactie zou dan moeten zijn 2 NaCl (g) <--> 2 Na(g) + Cl2(g). Gezien dat rechts meer deeltjes oplevert (en energie kost) zou deze reatie in theorie moeten lopen bij voldoende hoge temperatuur en lage druk, maar dat is iets dat je met geen huishoudelijk toestel voor elkaar zou kunnen krijgen.
Victory through technology

Reageer