Springen naar inhoud

- - - - -

Supertelescoop LOFAR vindt twee nieuwe pulsars


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 24 november 2013 - 09:57

De Nederlandse radiotelescoop LOFAR heeft twee nieuwe pulsars ontdekt. De ontdekking van de zwakke, maar snel flitsende radiobronnen is gedaan tijdens de eerste 'opwarmrondes' van de zoektocht naar nieuwe pulsars met LOFAR.

Geplaatste afbeelding

De LOFAR telescoop is een radiotelescoop in het noordoosten van Nederland. De telescoop bestaat uit een netwerk van duizenden kleine antennes, die zijn gekoppeld aan een supercomputer via een uitgestrekt glasvezelnetwerk. De hoge gevoeligheid van de softwaretelescoop maakt hem bij uitstek geschikt voor onderzoek naar pulsars.
Pulsars zwiepen bundels radiogolven door het heelal en fungeren als zeer precieze kosmische vuurtorens. Pulsar-signalen bevatten heel veel informatie over het gedrag van zwaartekracht en materie onder extreme omstandigheden, die niet op aarde zijn na te bootsen, en worden daarom beschouwd als een straalverbinding met een kosmisch laboratorium. Tot nu toe zijn 2000 pulsars ontdekt. Astronomen gaan er echter van uit dat er alleen al in onze Melkweg 50.000 actieve pulsars moeten zijn.
Met behulp van supercomputers onderzochten de astronomen in een maand een hoeveelheid LOFAR-beelden uit de periode 2010-2013 waarover een PC meer dan een eeuw zou doen.


Bron, lees meer:
Astron


Publicatie (Nederlandse samenvatting):
T. Coenen: Searching for Pulsars with LOFAR
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures