Springen naar inhoud

- - - - -

Nederland heeft een vijfde meteoriet: de Diepenveen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 08 december 2013 - 12:19

Een kleine 140 jaar na zijn val op aarde krijgt hij eindelijk officieel erkenning: de steen die in 1873 bij Diepenveen een gat in de grond sloeg, is de vijfde Nederlandse meteoriet. De “Diepenveen”, zoals hij wordt genoemd, heeft een zeldzame samenstelling en kan complexe moleculen bevatten die mogelijk een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van leven.

Geplaatste afbeelding

“Met een verblindend licht”
Op 27 oktober 1873 rond 15.00 uur worden werkers op het land in Diepenveen (bij Deventer) op een haar na gemist door een brok steen. “Deze steen viel met een verblindend licht, onder heftig sissen neder”, vertelt het handschrift in een later speciaal op maat gemaakt houten doosje.
Op 11 augustus 2012, bijna 140 jaar later, komt Henk Nieuwenhuis, amateurastronoom en oud-directeur van het Eise Eisinga Planetarium te Franeker, op een camping de steen tegen in de verzameling van een medekampeerder. Hij herkent hem als een koolstofmeteoriet. “Ik kon echt mijn ogen niet geloven,” herinnert hij zich. Zijn idee wordt bevestigd door onderzoek van Niek de Kort, amateurastronoom en Marco Langbroek, aardwetenschapper bij de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam. Na hun eerste scepsis is ook hun vreugde groot. Het blijkt een tot dan toe onbekende meteoriet voor Nederland te zijn.

Mogelijk informatie over ontstaan van leven
Vanwege zijn zeldzame samenstelling is de Diepenveen een vondst van internationaal wetenschappelijk belang. Hij hoort tot de grote klasse van steenmeteorieten, en daarbinnen tot een bijzondere subklasse in de groep koolstofchondrieten. Ze kunnen complexe moleculen bevatten die mogelijk een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van leven. Onderzoekers van de faculteit aardwetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam en Naturalis bereiden samen met diverse internationale onderzoeksinstituten wetenschappelijke publicaties voor over deze zeldzame meteoriet.


Bron, lees meer:
Naturalis
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures