Hoe werkt een filterkroes?

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 127

Hoe werkt een filterkroes?

Misschien een zeer basale vraag: hoe werkt een filterkroes?

In het kader van een schoolproject moet ik een practicum uitvoeren waarin onder andere het volgende van belang is:

''Laat de gevormde neerslag zo mogelijk een nacht staan en zuig het af door een filterkroesje dat gewogen is. Was de neerslag (MgNH4PO4)vervolgens met 1M ammonia. Los deze nu op in 50 ml 1M heet zoutzuur.''



Kan een filterkroes überhaupt tegen zoutzuur. Hoe los ik de neerslag op zonder dat er massa ''kwijtraakt''?

Alvast bedankt
''God created everything by number, weight and measure'' - Sir Isaac Newton, 1698

Gebruikersavatar
Berichten: 59

Re: Hoe werkt een filterkroes?

Een filterkroesje is feitelijk een filter van gesinterd glas dat in een stuk glaswerk gezet is. Dus i.p.v. een los filtreerpapiertje bij bijvoorbeeld een büchnertrechter blijft je neerslag op het glas liggen. Een groot voordeel van deze filters is dat je makkelijk wasstappen kan doen d.m.v. opgieten, roeren en weer afzuigen terwijl de neerslag op het filter blijft.

Overigens heeft het wegen van het kroesje enkel nut als je het ook weer weegt met je droge neerslag, zodat je de opbrengst kunt bepalen. Als je gelijk doorwerkt zonder te drogen/wegen van je neerslag (na het wassen) heeft dit natuurlijk geen nut.

De neerslag kan je weer oplossen door stapsgewijs heet zoutzuur toe te voegen aan je kroesje, met goed roeren en weer afzuigen komt je product mee met het zoutzuur.

Op zich kan een kroesje wel kort tegen zuur, maar hierna moet je wel heel goed spoelen met demiwater, want het zuur zal het glas wel een beetje aantasten, dus als je het te lang laat staan heb je kans dat je het filter kapot maakt.

Reageer