Springen naar inhoud

- - - - -

Kans op sterfte neemt niet altijd toe met leeftijd


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

  Wien Ee


 • >1k berichten
 • 3133 berichten
 • VIP

Geplaatst op 15 december 2013 - 10:10

Verschillende dier- en plantensoorten verouderen op zeer verschillende manieren. Ook zijn er soorten waarvan de kans op sterfte afneemt naarmate ze ouder worden.

De onderzoekers maakten nadrukkelijk onderscheid tussen veroudering (de toename van de sterftekans naarmate de leeftijd toeneemt) en levensduur. Snelle veroudering hangt niet altijd samen met een kort leven, concluderen zij. Een goed voorbeeld is de Noordse woelmuis, een knaagdier met een levensduur van ongeveer een jaar. In dat jaar neemt zijn sterftecijfer slechts toe met een factor 2. In vergelijking neemt bij de mens het sterftecijfer tijdens zijn leven (van bijna een eeuw) toe met een factor 20.

Geplaatste afbeelding

Veroudering afwezig
Evolutiebiologen hebben nog geen duidelijke verklaring voor veroudering. Met hun onderzoek laten de wetenschappers de ongekend complexe diversiteit van het verouderingsproces zien. De bevindingen staan op gespannen voet met de heersende verouderingstheorieën, waarin verondersteld wordt dat sterfte toeneemt met leeftijd. Er zijn soorten - bijvoorbeeld zoetwaterpoliepen en heremietkreeftjes – waarvan de sterftecijfers constant blijven gedurende hun hele leven. De toestand van hun lichaam gaat niet achteruit tijdens hun leven, wat suggereert dat veroudering bij deze soorten afwezig is. Daarnaast zijn er soorten waarvan de kans op sterfte afneemt naarmate ze ouder worden, zoals de hoornkoraal, de eik en de woestijnschildpad. Hun sterftekans wordt natuurlijk niet gereduceerd tot nul naarmate ze ouder worden, maar in vergelijking met hun toestand op jongere leeftijd neemt de kans toe dat ze hun volgende verjaardag halen.


Bron:
Universiteit van Amsterdam

Publicatie:
Owen R. Jones, et al.: Diversity of Ageing Across the Tree of Life

Veranderd door confusie, 15 december 2013 - 10:12

Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Bio-Logic

  Bio-Logic


 • >100 berichten
 • 129 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 december 2013 - 22:05

Overleving van het nageslacht is op zichzelf ook een extra checkpoint. Het is moeilijk voor interne mechanismen om aan een cel te zien of het een inferieure genetische code bezit of niet, maar als het kan uitgroeien tot een volwassen dier dan zal het in orde zijn. En dan moet je ook maar beter goed investeren in je volwassen beest en het in leven houden.

#3

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 9748 berichten
 • VIP

Geplaatst op 20 december 2013 - 03:12

Er zijn hier zeker kanttekeningen bij de plaatsen: Allereerst bij de sterftecijfers voor mensen. Die vertonen een extreme stijle curve, maar dit betreft wel mensen die voorzien zijn medische zorg. Gevallen van mensen die eerder natuurlijk zouden sterven, maar overleven dankzij medische technologie (medicatie, dotteren, etc) gooit die curve heel ver van de 'natuurlijke' situatie voor een mens.

Bedenk wel dat 'in het wild' een gedisloceerde fractuur aan een ledemaat voor een mens al een doodvonnis zou zijn: niet zozeer dat die breuk dodelijk is (tenzij het bot echt door de huid steekt en infectie oploopt) alswel door de onmogelijkheid nog langer voedsel te kunnen verzamelen of te kunnen vluchten.

Een ander punt is het begin van de curve: Voor mensen zijn getallen weergegeven voor zeer ontwikkelde landen als japan en zweden. Zou je meten aan mensen in donker afrika dan zou je een aanzienlijk grotere sterfte zien in de eerste levensjaren, en een vlakkere sterftecurve met oplopende leeftijd.

Qua vruchtbaarheid neem ik aan dat men het praktische geboortegetal heeft genomen. Dit zal ongetwijfeld een piek hebben ergens tussen 15 en 35, afhankelijk van het land, maar voor mannen is dat niet bepaald een biologische beperking.
Victory through technology

#4

anusthesist

  anusthesist


 • >5k berichten
 • 6032 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 22 december 2013 - 14:51

Maar dat is het hele punt niet, natuurlijk zit er bij de mens een artificiële component in; dat laat de levensverwachting zien tussen mensen geboren in 1881 en de cross-sectional levensverwachting in 2009 uit Japan.

De crux is dat bij sommige diersoorten en planten de kans op sterfte naarmate ze ouder worden afneemt. Bij de mens is dat niet zo, mét of zonder medische zorg.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

#5

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 9748 berichten
 • VIP

Geplaatst op 22 december 2013 - 15:12

Het zijn met name planten waarbij de rode lijn echt blijft aflopen. Overigens lijken de grafieken daarvan over slechts een kort deel van het mogelijke leven te gaan, de orde van 100-200 jaar voor een boom is het per se lang genoeg om te bewijzen dat mortaliteit uiteindelijk niet alsnog zal toenemen... er bestaan tenslotte planten die 1000 of zelfs 10.000 jaar in leven kunnen blijven.

Het enige gewervelde dier waarbij het er redelijk overtuigend uitziet is die woestijnschildpad. Dat hun toenemende omvang ze meer bescherming biedt naarmate ze ouder worden lijkt me evident, maar het is wel curieus dat ze geen 'natuurlijke dood' sterven binnen de geplotte 64 jaar. Geen idee hoe dat grafiekje eruit zou zien als het tot 200 jaar doorliep, maar ik vermoed dat de data daarvoor ontbreekt.
Victory through technology

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures