Springen naar inhoud

- - - - -

Begrensd contact tussen mensen met en zonder beperking werkt


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 22 december 2013 - 10:17

Het is niet realistisch om in te zetten op warme en emotionele banden tussen burgers met en zonder beperking. Dit betoogt Femmianne Bredewold naar aanleiding van de resultaten van haar promotieonderzoek.

Geplaatste afbeelding

Bredewold bekeek in haar onderzoek de contacten tussen mensen met een verstandelijke of psychiatrische beperking en hun medeburgers. Ze laat zien dat het niet realistisch is in te zetten op warme en emotionele banden tussen burgers met en zonder beperkingen. Bredewold: ‘Buren zitten er niet op te wachten om regelmatig te eten met hun buurvrouw met een verstandelijke beperking, en mensen met een psychiatrische achtergrond willen hun buren vaak helemaal niet in huis ontvangen. Intensief contact past niet bij hoe buren met elkaar om willen gaan’.

Inzetten op licht begrensd contact
Licht begrensd contact tussen mensen met en zonder beperking werkt wel. Zo onderhouden mensen met een beperking oppervlakkige maar goede contacten met winkeliers. Ook het uitlaten van honden leidde tot luchtige, gezellige contacten in de buurt. Begrensd contact werkt twee kanten op. Voor mensen met een beperking vormt het een brug naar de gewone wereld, terwijl mensen zonder beperking het idee hebben dat ze iets goed doen voor de samenleving. Bredewold: ‘Het geheim van dergelijke goede contacten schuilt in de begrenzing. Juist wanneer mensen niet teveel van elkaar moeten, blijken contacten vaak leuk te blijven’.

Duidelijke begrenzing
Contact tussen mensen met en zonder beperking kan makkelijk omslaan wanneer er geen duidelijke begrenzing is. Door onderling onbegrip ontstaan er irritaties die ontaarden in conflicten en pesterijen. Anderzijds zijn mensen met een beperking een gemakkelijke prooi voor kwaadwillenden.


Bron:
Universiteit van Amsterdam


Publicatie (samenvatting):
F.H. Bredewold: Lof der Oppervlakkigheid. Contact tussen mensen met een verstandelijke of psychiatrische achtergrond en buurtbewoners.
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

*_gast_Bartjes_*

  • Gast

Geplaatst op 22 december 2013 - 11:29

Wel of geen beperking - niemand krijgt graag intensieve contacten opgedrongen. Daar kies je samen wel voor wanneer het klikt.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures