[natuurkunde] Goldman vergelijking

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 20

Goldman vergelijking

Hallo,

we hebben in onze cursus de goldman vergelijking (zie bijlage) gezien. Nu vraag ik mij af wat z betekent, is dit de lading en indien dit de lading is hoe moet je deze dan in de formule verwerken want Kalium en Natrium zijn beide eenwaardig positief. Hoe zit het dan met negatieve ionen zoals Chloor?

Kan iemand mij hier wat meer uitleg over geven aub?

Alvast bedankt! :D
Goldman.PNG
Goldman.PNG (3.89 KiB) 924 keer bekeken
(ook zonodig te vinden in onderstaande doc)
Goldman vergelijking.docx
(11.62 KiB) 151 keer gedownload

Berichten: 1.617

Re: Goldman vergelijking

Oef, dit is geen lichte kost. Het gaat over de potentiaal (elektrisch spanningsverschil) over een membraan (celwand) die ontstaat als ionen van binnen naar buiten en v.v. bewegen door drie oorzaken: diffusie door concentratieverschil, diffusie door een potentiaalverschil en transport door ionen pompen.

Er ontstaat een evenwicht als het netto ladingstransport nul is (dat moet nul worden anders zou de cel oneindig opgeladen worden). Door de concentratieverschillen en ionpompen ligt het evenwicht niet bij nul volt; de diffusie van lading door concentratieverschil en de ionpomp heft de diffusie van landing door potentiaalverschil op.

Uit de beschrijving van de Nernst potentiaal (potentaalverschil zonder ionpompen) op wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Nernst_equation valt op te maken dat de z staat voor de valentie van de ionen, in dit geval (Na+ en Ka+ dus +1 = 1)

Ionpompen zijn structuren in een cel die natrium en kaliumionen door de celwand pompen http://en.wikipedia.org/wiki/Na%2B/K%2B-ATPase#Mechanism

Dit is wat ik er zo gauw uit kon halen. Misschien kan het bovenstaande verder genuanceerd worden door een echte specialist.

Berichten: 20

Re: Goldman vergelijking

Hallo,

dank u voor de snelle reactie! :D

Ik begrijp nog steeds niet helemaal hoe je aan die 1 komt. Moet je de ladingen niet optellen? En wat gebeurt er als je bv K+ en Cl- hebt, is z dan =0 ?

Berichten: 1.617

Re: Goldman vergelijking

Om het tot in detail te snappen moet je naar de afleiding kijken. Dat is sowieso wel een goed idee. Ik moet het doen met:

http://en.wikipedia.org/wiki/Goldman_equation

Die vind ik niet zo duidelijk. Het gedoe met die z zit 'm denk ik in de volgende stap:

"If all the ions are monovalent—that is, if all the nA equal either +1 or -1—this equation can be written" [etc]

Dit heeft ermee te maken dat de stroomdichtheid j evenredig is met het aantal ionen dat per oppervlakte eenheid getransporteerd wordt en met de lading per ion. Hier wordt maar even aangenomen dat de ionen monovalent zijn.

Het effect op de potentiaal van Cl- is natuurlijk precies omgekeerd van die van Na+. Dat zie je in de formule op wikipedia waar de uitwendige en inwendige ion concentratie voor positieve en negatieve ionen omgekeerd voorkomen in teller en noemer.

Let er verder even op dat de z in de afleiding op wiki een ruimtelijke coördinaat voorstelt (tbv integratie van het E-veld door het celmembraan heen)

Zoals altijd: om het mechanisme te begrijpen moet je je door de afleiding heen worstelen. Je moet aardig wat weten van fysica (diffusieprocessen, elektrische velden, stroomdichtheden en zo) om het te doorgronden. Mij zou dat 1 of 2 dagen kosten denk ik - en ik heb deze dingen vroeger tot in detail gehad en ook begrepen. Heb je niet een boek waarin het (beter) wordt uitgelegd?

Berichten: 20

Re: Goldman vergelijking

hallo,

jammer genoeg heb ik geen boek waar dit in uitgelegd wordt, we hebben in de les een reeks dia's gezien. Ter uitbreiding hebben we een boek gekregen waarin deze formule staat (zonder verdere uitleg). Normaal moeten we de formule niet kennen maar we moeten er wel mee kunnen rekenen. Daarom zou ik wel willen weten wat ik bij z moet invullen. Ik heb eerst wikipedia eens doorgenomen, maar daar begreep ik niet zo veel van. Daarom hoopte ik hier wel een antwoord te vinden.

Maar als ik het nu goed begrijp gaat z gewoon over de waarde van de ionen en in welke richting het transport gaat, klopt dit? Dus ik veronderstel dat ik dan moet kijken in welke richting het totaaltransport gaat en dan kan z enkel + of -1 zijn, klopt dit of ben ik helemaal verkeerd?

Reageer