Springen naar inhoud

- - - - -

Elektrische schok kan gericht herinneringen wissen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Wien Ee

    Wien Ee


  • >1k berichten
  • 3133 berichten
  • VIP

Geplaatst op 29 december 2013 - 09:51

Het blijkt mogelijk om specifieke emotionele herinneringen te verstoren, kort nadat deze zijn opgehaald uit het langetermijngeheugen.

De ontdekking is gedaan bij een groep patiënten met een ernstige depressie die behandeld worden met electroconvulsieve therapie (ECT), beter bekend als electroschocktherapie. Aan het begin van het onderzoek kregen de patiënten de opdracht twee negatief geladen verhalen te onthouden. Deze werden gepresenteerd in de vorm van een powerpoint met voice-over.
Een week later werden gedeeltes van één van de verhalen weer in herinnering gebracht door fragmenten van de eerste powerpointslide te vertonen. Een deel van de patiënten kreeg direct daarna hun ECT-behandeling. Een dag later kregen alle patiënten de vraag wat zij zich nog herinnerden van beide verhalen.

Verstoord geheugen
De onderzoekers vonden dat de patiënten met de ECT-behandeling zich het verhaal dat niet in herinnering was gebracht prima konden herinneren. Dit was echter niet het geval bij het verhaal dat wel vlak voor de ECT-behandeling in herinnering was gebracht. Hiervoor was hun geheugen verstoord en presteerden ze niet beter dan iemand die de antwoorden zou gokken.
Patiënten die geen behandeling hadden gekregen hadden geen moeite met het terughalen van beide verhalen. Deze resultaten zijn volgens de onderzoeker veelbelovend voor de toepassing van ECT in het selectief beïnvloeden van het onthouden van gebeurtenissen. Ook kan het mogelijkheden bieden in het ‘wissen' van vervelende of zelfs traumatische herinneringen.


Bron, lees meer:
Radboud Universiteit Nijmegen
Nature
NRC


Publicatie:
Marijn C W Kroes, et al.: An electroconvulsive therapy procedure impairs reconsolidation of episodic memories in humans
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures