Time of flight MS

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 278

Time of flight MS

Bij een magnetic analyzer MS ( single focussing) worden ionen afgebogen volgens hun m/z waarde, maar vermits ionen een distributie in hun kinetische energieen hebben bij het binnenkomen van de mass analyzer, krijg je energie dispersie en kunnen bv atomen met een verschillende m/z toch op dezelfde straal worden afgebogen.

Dit is een probleem en wordt verholpendoor bv dubbbel focussing magnetic MS.

Nu bij time of flight MS meet men de tijd die een ion erover doet om de detector te bereiken. Men weet ook de afgelegde afstand. Hieruit berekent Men de snelheid en linkt die aan de m/z waarde vermits men zegt dat de kinetische energie=qV met V het potentiaal verschil waarover de ionen versneld zijn. Nu vraag ik me af: net zoals bij single focussing MS heb je toch een dispersie in kinetische energie en dus eenzelfde stof met een m/z heeft dan toch ook een verdeling in snelheden, dus je kan hier toch ook de 'verkeerde' m/z waarde linken aan een gemeten snelheid?

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: Time of flight MS

Bij veel vormen van massa-analyse is de onnauwkeurigheid in de uitgangssituatie een potentieel probleem voor de resolutie. Een goede manier om het probleem klein te houden is om ervoor te zorgen dat de energiedispersie bij de ionisatie zo klein mogelijk is.

Berichten: 278

Re: Time of flight MS

Dus je hebt dat energie dispersie probleem ook bij time of flight MS?

Energiedispersie klein houden, kan dat hier door bv minder energetische elektronenpuls te gebruiken voor de ionisatie?

Als je eenmaal je ionen hebt, passeren zij via ionenlenzen door 'slits' en worden versneld door een bepaald voltage. Men zegt dat de kinetische energie 0.5 mv^2= qV waarbij V dat,potentiaalverschil is waarover ze versnellen.

Klopt deze wet dan wel? Want het rechterlid is een constante want je legt het potentiaalverschil op en als je eenwaardige ionen hebt is q=1. Gaat het in het linkerlid misschien eerder over de gemiddelde kinetische energie?

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: Time of flight MS

Er zijn verschillende manieren van ionisatie. Als je de maximale energie van de ionen bij de ionisatie daarmee kunt beperken dan zijn de ionen dus meer "even snel". Alternatief zou je alleen de snelste ionen kunnen versnellen (eerst een beetje remmen), of een hogere versnelspanning aanleggen zodat de relatieve verschillen kleiner worden.

Je wet houdt geen rekening met de startenergie. De rechterkant krijgt er die term erbij. Die is dus voor elk ion verschillend.

Reageer